Αποφασισμένοι να διευρύνουν τη στενή συνεργασία τους σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενθαρρυμένοι από τα έως τώρα θετικά αποτελέσματα και βαθιά πεπεισμένοι για τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, εκφράζουν σε κοινή τους διακήρυξη οι ηγέτες των τριών κρατών Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης που είχαν σήμερα στην Αθήνα.
Τριμερής διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας
Οι τρεις χώρες έχουν ήδη συμφωνήσει για τη δημιουργία διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δικτύων τους, επισημαίνοντας ότι «το σχέδιο αυτό ενισχύει την οικονομική συνεργασία μας και την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, όχι μόνο των εμπλεκόμενων χωρών, αλλά και της Ευρώπης, καθώς θα δημιουργήσει δίαυλο μεταφοράς σημαντικών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από και προς την Ανατολική Μεσόγειο.
Το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης, το οποίο συνδέει τα ηλεκτρικά δίκτυα των χωρών μας, αποτελεί σημαντικό συστατικό της στρατηγικής για επιτάχυνσης της ανάπτυξης του Ενεργειακού Διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου, παρέχοντας μια εναλλακτική πηγή ενεργειακού εφοδιασμού από την περιοχή προς την Ευρωπαϊκή Ήπειρο και αντίστροφα», όπως αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν.
Σεβασμός των θαλασσίων ζωνών όλων των κρατών
Η διακήρυξη υπογραμμίζει τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως ορίζεται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), με συγκεκριμένη αναφορά στις παράνομες γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες από τουρκικά σκάφη στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, σε θαλάσσιες περιοχές που έχουν ήδη οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Εν δυνάμει απειλή για την Αίγυπτο από το φράγμα «GERD»
Αναφορά έγινε και στο φράγμα που φιλοδοξεί να οικοδομήσει η Αιθιοπία, κάτι που προξενεί την ανησυχία των Αιγυπτίων αξιωματούχων, καθώς καθιστά υπαρξιακή απειλή που θα εάν ολοκληρωθεί και λειτουργήσει μονομερώς.
Η ανακοίνωση προτρέπει την Αιθιοπία να διαπραγματευθεί με καλή πίστη για να ολοκληρωθεί εγκαίρως μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για τους κανόνες και τον τρόπο λειτουργίας του «GERD».
Λιβύη και Μέση Ανατολή
Τέλος η διακήρυξη αναφέρεται στην κατάσταση στη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική λύση είναι μονόδρομος και στη Λιβύη, για την οποία καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν την εκεχειρία.
Αναλυτικά αναφέρεται:
«Όσον αφορά στις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, επαναλάβαμε πως η μόνη βιώσιμη λύση στη Συριακή κρίση είναι πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό, επαναβεβαιώσαμε την έκκλησή μας για πανεθνική εκεχειρία που θα εφαρμοσθεί στη Συρία, σύμφωνα με την Απόφαση 2254 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Ως προς τη Λιβύη, ενώ αναγνωρίσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην πολιτική διαδικασία έως τώρα, ο σεβασμός της εκεχειρίας και του εμπάργκο όπλων, καθώς και η απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων είναι απαραίτητα για την ειρήνη και σταθερότητα στη χώρα».