Είκοσι έξι μη κυβερνητικές οργανώσεις καλούν την ελληνική Πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσουν άμεσα την πρόσβαση σε φαγητό, για τους ανθρώπους που διαμένουν σε δομές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς.
Επίσης ζητούν την αποκατάσταση της παροχής οικονομικού βοηθήματος σε αιτούντες άσυλο και αναγνωρισμένους πρόσφυγες.
Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα παροχής μετρητών σε μορφή προπληρωμένης κάρτας (cash assistance) παραδόθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην ελληνική κυβέρνηση την 1η Οκτωβρίου 2021, ωστόσο οι οργανώσεις σημειώνουν ότι από τότε περίπου 36.000 άνθρωποι δεν έχουν λάβει την υποστήριξή τους σε μετρητά, «παρά το γεγονός ότι αυτή η μετάβαση σχεδιάστηκε πριν από ένα χρόνο».
Σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το κενό οι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν μερίδες φαγητού, ωστόσο οι οργανώσεις καταγγέλλουν ότι είναι «πολύ κακής ποιότητας και συχνά όχι πλήρως μαγειρεμένες».
Πάντως, σε πρόσφατη ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα το υπουργείο Μετανάστευσης διαβεβαίωνε ότι «όλοι οι δικαιούχοι αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες λαμβάνουν τρία γεύματα την ημέρα και όλοι θα λάβουν τα χρήματα του Οκτωβρίου στο τέλος του μήνα. Δεν υπάρχουν προβλήματα με τη μετάβαση».
Στην ανακοίνωσή τους οι 26 οργανώσεις απαντούν ότι από την παροχή τροφίμων εξαιρούνται όσοι έχουν λάβει καθεστώς πρόσφυγα, όσοι δεν έχουν εγγραφεί ακόμα στο σύστημα υποδοχής και όσοι έχει λάβει απορριπτική απάντηση στο αίτημα ασύλου τους, οι οποίοι ωστόσο συχνά παραμένουν σε καταυλισμούς γιατί δεν ξέρουν πού αλλού να πάνε.
Οι ΜΚΟ υποστηρίζουν ότι συνολικά το 60% των ανθρώπων που ζουν σε καταυλισμούς δεν λαμβάνουν φαγητό.
Την ανακοίνωση συνυπογράφουν μεταξύ άλλων οι οργανώσεις Άρσις, Κέντρο Ημέρας Βαβέλ, Διοτίμα, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, HumanRights360, Intersos, International Rescue Committee, Legal Centre Lesvos, Δίκτυο Για τα Δικαιώματα του Παιδιού και Συμβίωσις- Σχολή Πολιτικών Σπουδών, Δίκτυο του Συμβουλίου της Ευρώπης.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ