Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με το πώς η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί την πανδημία, με τον πρωθυπουργό να δίνει απαντήσεις στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι το σύστημα υγείας δεν θα γίνει «μονομέτωπο», με αποκλειστική αναφορά μόνο στον κορονοϊό.
«Είναι θέση αρχής. Είναι και ζήτημα δικαιοσύνης για τα 6,3 εκατομμύρια πολίτες που εμβολιάστηκαν και ανακτούν τις ελευθερίες που δικαιούνται. Η πολιτεία θα εξακολουθεί να φροντίζει όσους δεν εμβολιάστηκαν, διατηρώντας μέτρα προστασίας γι’ αυτούς», εξήγησε.
Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει λόγο για «παταγώδη αποτυχία», αλλά και για απόκρυψη της αλήθειας. «Κάθε εβδομάδα χάνουμε περίπου 300 ανθρώπους, δηλαδή ένα μικρό χωριό. Και εσείς συμπεριφέρεστε σαν να μην υπάρχει πια ο κορονοϊός. Έχετε από μόνοι σας αποφασίσει τη λήξη της πανδημίας. Πέρσι τέτοια εποχή είχαμε συνολικά 400 περίπου απώλειες. Και κάθε τρεις και λίγο –και σωστά– ενημερώνατε τη Βουλή για τη πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας. Σήμερα έχουμε πάνω από 15.000 απώλειες», είπε.
Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση άφησε υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία και «απέτυχε και στο στόχο για δημιουργία τείχους ανοσίας από τον καθολικό εμβολιασμό».
Από τη μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και παραδέχθηκε ότι οι εμβολιασμοί δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν και ασθενείς κάτω των 40, εντούτοις σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
«Και είναι πάρα πολύ όχι άδικο, είναι λάθος να απομονώνετε τι συμβαίνει στη χώρα για κάποιες εβδομάδες και να μη βλέπετε τη μεγάλη εικόνα. Δεν παρουσιάζουμε καμία υπερβάλλουσα θνητότητα λόγω Covid. Η Ελλάδα είναι απολύτως εναρμονισμένη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», συμπλήρωσε.
Σχετικά με το γιατί στο επίπεδο των εμβολιασμών δε έχουν επιτευχθεί καλύτερα αποτελέσματα, ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε: «Είναι μια συνειδητή πολιτική αστοχία; Κοινωνική κόπωση; Πολιτιστικές ή ενδεχομένως θρησκευτικές ιδιαιτερότητες; Είναι όλα αυτά, αλλά και η υπονόμευση ενός μετώπου κοινής λογικής που θα έπρεπε να είναι εξ αρχής αρραγές».