Τη θέση της διευθύντριας του ΔΝΤ θα διατηρήσει η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Η οικονομολόγος από τη Βουλγαρία, που είναι επικεφαλής του οργανισμού από τον Οκτώβριο του 2019, έχοντας διαδεχτεί την Κριστίν Λαγκάρντ, στοχοποιήθηκε πρόσφατα, μετά την αποκάλυψη ότι την εποχή που ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας ασκούσε πιέσεις για να τροποποιηθεί μια έκθεση ώστε να εμφανιστεί βελτιωμένη η θέση της Κίνας.
Μία έρευνα, που διενεργήθηκε από ανεξάρτητο νομικό γραφείο μετά την παραίτηση του επικεφαλής οικονομολόγου και νομπελίστα Πολ Ρόμερ, έβαζε στο στόχαστρο τη νυν γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, επειδή το 2017 άσκησε πιέσεις υπέρ του Πεκίνου, με φόντο εκφοβισμούς και μια «τοξική» κουλτούρα εντός της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, έχοντας τη στήριξη του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αρνήθηκε τα όσα υποστήριζε η ανεξάρτητη έκθεση και υπονόησε ότι πίσω από τις κατηγορίες βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ.
Αντιδράσεις υπήρξαν απέναντι στο πρόσωπο της από τις ΗΠΑ, με δύο γερουσιαστές του Κογκρέσου να δηλώνουν: «Ενώ η κ. Γκεοργκίεβα έχει δηλώσει ότι διαφωνεί απολύτως με τις διαπιστώσεις και τις ερμηνείες, δεν έχει προσκομίσει κάποιες αποδείξεις για να τις αντικρούσει. Είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει άμεση και απόλυτη διαφάνεια», ανέφεραν σε επιστολή τους ο Δημοκρατικός Μπομπ Μεντέντεζ και ο Ρεπουμπλικανός Τζέιμς Ρις.
Παρόλο που υπήρξαν αντιδράσεις το αξίωμα παρέμεινε στην κατοχή της, διατηρώντας έτσι την άτυπη συμφωνία που θέλει τους Ευρωπαίους να επιλέγουν τους επικεφαλής του ΔΝΤ και τους Αμερικανούς την ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η 66χρονη οικονομολόγος, κόρη οδοποιού στην κομμουνιστική Βουλγαρία, είναι η πρώτη επικεφαλής του Ταμείου από αναδυόμενη οικονομία.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ