Η αποστολή «Λούσι» της NASA, που έχει ως στόχο την εξερεύνηση για πρώτη φορά των πολυπληθών αστεροειδών κοντά στον Δία, είναι έτοιμη για την αυριανή εκτόξευση στις 12:34 (ώρα Ελλάδας), από το ακρωτήριο Κανάβεραλ, στη Φλόριντα.
Η αποστολή θα διαρκέσει 12 χρόνια και θα περάσει δίπλα από οκτώ αστεροειδείς που φέρουν ονόματα ηρώων της Ιλιάδας.
Το πρόγραμμα, κόστους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, θα επιτρέψει στους επιστήμονες να ρίξουν την πρώτη κοντινή ματιά στους αστεροειδείς που βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» στο πεδίο βαρύτητας του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, οι οποίοι έχουν μια ποικιλία χρωμάτων από το γκρι έως το σκούρο κόκκινο και σύμφωνα με μελετητές, είναι απομεινάρια μετά τον σχηματισμό του Δία, του Κρόνου και των άλλων μακρινών εξωτερικών πλανητών.
Το μήκους 15 μέτρων σκάφος Λούσι, θα προσεγγίσει τον πρώτο αστεροειδή με όνομα «Ευρυβάτης» (διαμέτρου 64 χιλιομέτρων) και τους τέσσερις μικρούς δορυφόρους του, τον Αύγουστο του 2027. Η τελευταία προσέγγιση, στον αστεροειδή «Πάτροκλο» έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2033.
Στις 24 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί από τη NASA και η εκτόξευση του σκάφους DART, σε μία αποστολή-τεστ πλανητικής άμυνας κατά την οποία θα ερευνηθεί η δυνατότητα αλλαγής κατεύθυνσης κάποιου αστεροειδούς που ενδεχομένως να απειλήσει μελλοντικά την Γη.
Η εκτόξευση της αυριανής αποστολής θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα της NASA.