Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ετοιμάζονται να προσφύγουν οι δύο εν Ελλάδι ομοσπονδίες των Ποντίων μετά τις αλλεπάλληλες το τελευταίο πεντάμηνο πολύωρες κρατήσεις στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια απελάσεις Ελλήνων ποντιακής καταγωγής οι οποίοι θεωρήθηκαν –χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος– personae non gratae από την Τουρκία.
Μιλώντας στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) Γιώργος Βαρυθυμιάδης και η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) Χριστίνα Σαχινίδου, αφού καταδικάζουν τη στάση της Τουρκίας, ρίχνουν τα βέλη τους και προς την ελληνική Πολιτεία για πλημμελή και χαλαρή αντιμετώπιση του ζητήματος, τονίζοντας την ανάγκη να σκληρύνει τη στάση της.
Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι γίνονται σχεδόν καθημερινά δέκτες ανησυχίας για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και υπογραμμίζουν ότι προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι σε αυτούς που απαγορεύεται η είσοδος στη γειτονική χώρα είναι Έλληνες που έχουν ως προορισμό τους την ευρύτερη περιοχή του Πόντου.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη απαγορεύθηκε η είσοδος στον γνωστό Πόντιο τραγουδιστή Αχιλλέα Βασιλειάδη, χωρίς να γνωρίζει ακόμα το γιατί – αυτή ήταν η πέμπτη απέλαση από την αρχή του έτους.
ΠΟΕ: Θα είμαστε η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι
Σε διαδικασία αναζήτησης των κατάλληλων τρόπων ώστε να «ξεμπερδευτεί» η υπόθεση με τις απαγορεύσεις εισόδου Ποντίων στην Τουρκία βρίσκεται η ΠΟΕ, σύμφωνα με τον Γιώργο Βαρυθυμιάδη.
Να σημειωθεί ότι και ο ίδιος έπεσε θύμα της ίδιας τακτικής των Τούρκων, όταν παραμονές του Δεκαπενταύγουστου επιχείρησε να ταξιδέψει στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, με ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη.
Όπως αναφέρει στο pontosnews.gr, η ΠΟΕ έθεσε το θέμα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό και θα επιδιώξει να το φέρει και στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ζητώντας από τη ελληνική Πολιτεία να πάρει θέση και να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια είναι εφικτό να γίνει.
«Στο δικό μου πρόσωπο, με τη δική μου απέλαση, ουσιαστικά χτύπησαν την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος. Είχαμε πληροφορίες και υποψίες ότι και στο παρελθόν υπήρχε αντίστοιχη λίστα με άτομα που θεωρούνται ανεπιθύμητα στην Τουρκία, ωστόσο φαίνεται ότι μετά το συνέδριο που κάναμε όταν συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη θλιβερή επέτειο έναρξης της Γενοκτονίας, μία λίστα ανεπιθύμητων συμπληρώθηκε εκ νέου.
»Έτσι πλέον ένας άνθρωπος που μπαινοβγαίνει συχνά στην Τουρκία για προσκυνηματικούς λόγους, όπως ο φίλος μου ο Αχιλλέας Βασιλειάδης, ο οποίος είναι από τους πρώτους που πήγε με οργανωμένη εκδρομή στον Πόντο, θεωρείται ανεπιθύμητος. Ούτε εγώ πηγαίνω για τουριστικούς λόγους στην Τουρκία, αλλά για προσκυνηματικούς», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕ.
Παράλληλα, ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης σημειώνει ότι η ΠΟΕ βρίσκεται σε διαδικασία κατάλληλης προετοιμασίας ώστε να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και να πετύχει ένα θετικό αποτέλεσμα.
«Πλέον η Τουρκία δε συμμορφώνεται σε τίποτα. Έχει αποκτήσει την ταυτότητα ενός κράτους που δεν υπολογίζει κανέναν και τίποτα. Πρέπει να αλλάξει η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία για διάφορα θέματα, να μην τους τα δίνουμε όλα εύκολα. Μετά τη δική μου απέλαση η ΠΟΕ ξεκίνησε διαδικασία προσφυγής στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Όποιος όμως προσφεύγει σε αυτά πρέπει να κερδίσει και γι’ αυτό καθυστερήσαμε λίγο, γιατί το ψάχνουμε το θέμα και θέλουμε να το θέσουμε σωστά.
»Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα τιμωρήσουμε την Τουρκία, αλλά θα βάλουμε δύο σταγόνες, για να ξεχειλίσει το ποτήρι.
»Είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή αυτό θα ξεχειλίσει. Πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λογική λύση για το θέμα που έχει δημιουργηθεί. Εισπράττω και ζω καθημερινά με την ανησυχία του ποντιακού στοιχείου. Συλλαμβάνονται όσοι έχουν προορισμό τον Πόντο και όχι άλλες περιοχές της Τουρκίας. Αυτό συμβαίνει διότι αγωνιζόμαστε εναντίον των γενοκτονιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Εναντίον της δικής μας, των Αρμενίων και άλλων», δηλώνει.
ΠΟΠΣ: Φοβούνται τη μουσική που ενώνει τους λαούς
Για αδιανόητη και απολύτως καταδικαστέα τακτική της Τουρκίας κάνει λόγο από την πλευρά της και η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου.
Αναφερόμενη στην απέλαση του τραγουδιστή της ποντιακής παράδοσης Αχιλλέα Βασιλειάδη υπογραμμίζει ότι «η Τουρκία έχει φτάσει στο σημείο να ενοχλείται και να φοβάται τα τραγούδια που ενώνουν τους λαούς, και την ποντιακή μας διάλεκτο».
«Θεωρώ ως αναμενόμενη την απέλαση του Αχιλλέα Βασιλειάδη, βλέποντας τη γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας σε εθνικά θέματα. Οι γείτονες ζητούν το Αιγαίο, θέλουν αποστρατικοποίηση των νησιών και δημιουργούν διάφορα σοβαρά προβλήματα. Τι άλλο θα μπορούσαμε να περιμένουμε από την Τουρκία; Οι Τούρκοι γνωρίζουν ποιοι είμαστε και τους αγώνες μας για τη δικαίωση των αιτημάτων του ποντιακού ελληνισμού και όποιος πηγαίνει συχνά στη χώρα θα αντιμετωπίζει πρόβλημα. Οι πράξεις τους είναι απολύτως καταδικαστέες, κάτι που έχουμε επισημάνει πολλές φορές», λέει η πρόεδρος της ΠΟΠΣ.
Παράλληλα, η Χριστίνα Σαχινίδου τονίζει ότι οι αντιδράσεις των ομοσπονδιών και άλλων αντίστοιχων φορέων μπορούν να έχουν αποτέλεσμα μέχρι ενός σημείου, γι’ αυτό καλεί την ελληνική Πολιτεία να αντιδράσει.
Τέλος, αναφέρει ότι μετά τις εκλογές της ΠΟΠΣ στις 24 Οκτωβρίου οι νομικοί της θα εξετάσουν τις δυνατότητες προσφυγής στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
«Αυτά τα θέματα είναι καθαρά εξωτερικής πολιτικής. Ως ΠΟΠΣ έχουμε επανειλημμένα πιέσει με επιστολές και υπομνήματα την ελληνική Πολιτεία, ώστε να πάρει δυναμική θέση και να σταματήσει αυτή η ιστορία. Επανειλημμένα έχουμε φωνάξει· από την πρώτη στιγμή, από τότε που έγινε η πρώτη απέλαση της Μυροφόρας Ευσταθιάδου, αλλά δεν μας άκουσαν, ούτε από την Ελλάδα ούτε απ’ έξω.
»Είναι σημαντικό να προσφύγουμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αλλά δεν σημαίνει τίποτα απλώς να ρίξουμε μελάνι σε χαρτιά. Πρέπει να δικαιωθούμε. Έχουμε καταξιωμένους νομικούς και μόλις τελειώσουμε με τις εκλογές της ομοσπονδίας στις 24 Οκτωβρίου θα μπούμε σε διαδικασία προσφυγής», προαναγγέλλει.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης