Λάτρης των Βαλκανίων, αλλά και των Ποντίων, ο λαογράφος Martin Koenig, ο οποίος ξεκίνησε την εθνογραφική του έρευνα το 1966, ενώ στην Ελλάδα ήρθε τη δεκαετία του 1970.
Στην έκθεση «Βαλκανικοί αντίλαλοι. Ηχο-πορτραίτα από τη νοτιοανατολική Ευρώπη 1962-1987. Φωτογραφικές αφηγήσεις του Martin Koenig», η οποία εντάσσεται στη Thessaloniki PhotoΒiennale 2021 και παρουσιάζεται στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, εκτός από τις φωτογραφίες που τράβηξε ο ίδιος ο ερευνητής, παρουσιάζονται και ηχητικά ντοκουμέντα στον αυθεντικό τους τόπο.
Σε ένα από αυτά ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης τραγουδάει, ενώ ο Ευστάθιος Καραμανλίδης παίζει λύρα. Και οι δύο είναι πρόσφυγες πρώτης γενιάς από την Κουνάκα της Ματσούκας του Πόντου.
Ο Martin Koenig τους συνάντησε το 1974 στα Κομνηνά Εορδαίας. Μελετούσε τους Πόντιους με την καθοδήγηση της λαογράφου και καθηγήτριας Άλκης Κυριακίδου-Νέστορος από τη Θεσσαλονίκη και επισκέφθηκε ακόμα την Τριανταφυλλιά Σερρών και σχεδόν όλα τα χωριά της Κοζάνης και των Σερρών που είχαν μεγάλες συγκεντρώσεις ποντιακών κοινοτήτων.
«Όταν η Ethel [σ.σ. τη συνάδελφό του Ethel Raim] και εγώ επισκεφτήκαμε τα Κομνηνά μαζί με έναν λυράρη γνωριστήκαμε με το φίλο του τον μπάρμπα-Αντώνη. Ο ίδιος δεν ήταν μουσικός, αλλά ένας πολύ εκφραστικός αφηγητής ιστοριών, ο οποίος μας είπε για το βασανιστικό ταξίδι της οικογένειάς του από την Τουρκία στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληθυσμών. Η περιγραφή του ήταν σπαρακτική και η ιστορία χαρακτηριστική όλων των Ποντίων που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπιτικό τους», αναφέρει στο λεύκωμα της έκθεσης.