Τα σχέδιά του για μουσικές εμφανίσεις σε ΗΠΑ, Ρωσία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όταν, βέβαια, το επιτρέψουν οι συνθήκες αναφορικά με τον κορονοϊό, καθώς και για μουσική σύμπραξη της σχολής νταουλιού που διατηρεί με κάποια σχολή εκμάθησης λύρας, προκειμένου να αναδειχθεί η δουλειά των μαθητών, παραθέτει στο pontosnews.gr ο ταουλτζής και πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς Κώστας Ζώης. Μοιράζεται μαζί μας πώς και πότε ξεκίνησε να παίζει νταούλι, αναφέρεται στις στιγμές της καριέρας του που τον έχουν σημαδέψει και με χαρά σημειώνει ότι ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων, ανηλίκων και ενηλίκων, που μαθαίνουν να παίζουν νταούλι.
Εντυπωσιακό είναι πως τουλάχιστον το 25% των μαθητών του, από το 2005 που ξεκίνησε να διδάσκει μέχρι σήμερα, είναι γυναίκες.
Αυτήν τη στιγμή, μάλιστα, έχει μαθήτρια μία γυναίκα 74 ετών, με εγγόνια, η οποία με μεγάλη χαρά και ενδιαφέρον μαθαίνει το συγκεκριμένο μουσικό όργανο, καθώς κι έναν 60χρονο οδηγό ταξί!
Ο Κώστας Ζώης αναφέρεται και στην Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς, την οποία χαρακτηρίζει ως «έναν ιδιαίτερα τακτοποιημένο ποντιακό σύλλογο». Πρώτο μέλημα, αυτή τη στιγμή, είναι συγκεντρωθεί ξανά στην Ένωση ο κόσμος μετά από περισσότερο από 1,5 χρόνο αδράνειας και τονίζει ότι σχεδιάζονται νέες δράσεις και ενίσχυση των τμημάτων που σήμερα ο σύλλογος λειτουργεί.
Μουσική περιοδεία και σύμπραξη
Προτάσεις για μουσικές εμφανίσεις σε ΗΠΑ, Ρωσία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από ελληνικούς συλλόγους –κυρίως ποντιακούς– που λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, έχει στα χέρια του ο Κώστας Ζώης, τις οποίες θα ικανοποιήσει μόλις τιθασευθεί η πανδημία του κορονοϊού. Όπως λέει στο pontosnews.gr, προκειμένου να γίνουν οι εμφανίσεις, είτε με πρωτοβουλία δική του θα διαμορφωθεί κάποιο μουσικό σχήμα, είτε εκείνος θα συμμετάσχει σε κάποιο ήδη υπάρχον.
Σε ό,τι αφορά τη δική του «Σχολή Εκμάθησης Νταουλιού Κώστα Ζώη», τονίζει ότι συνεχίζει κανονικά τη διενέργεια ατομικών μαθημάτων, αλλά, παράλληλα, σχεδιάζει να προχωρήσει σε συνεργασία με κάποια σχολή εκμάθησης λύρας, προκειμένου να προκύψει σύμπραξη και να δώσουν συναυλία από κοινού οι μαθητές των δύο σχολών, ώστε να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.
«Αυτήν τη στιγμή στη σχολή μου έχω τριάντα μαθητές, αριθμός μεγάλος για εκμάθηση νταουλιού. Ιδίως τα τελευταία 10-11 χρόνια στη σχολή μου ρίχνω μεγάλο βάρος της δουλειάς μου. Τη μουσική μας παράδοση θα πρέπει να την αφήσουμε παρακαταθήκη στους νεότερους. Όταν ήμουν μικρός, δεν υπήρχαν σχολές, δεν υπήρχαν άνθρωποι να μας διδάξουν και αναγκάστηκα να μάθω μόνος μου. Τώρα θέλω όλα αυτά να τα διδάξω στα παιδιά. Να βάλω το δικό μου “λιθαράκι”, ώστε να ασχοληθούν περισσότερο με τη μουσική», λέει στο pontosnews.gr ο Κώστας Ζώης.
Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι ο μικρότερος σε ηλικία μαθητής του είναι πέντε ετών και η μεγαλύτερη μία γυναίκα 74 ετών με εγγόνια, η οποία δείχνει μεγάλο ενθουσιασμό, για να μάθει νταούλι. «Είναι πλέον πολύ της… μόδας να ασχολούνται οι γυναίκες με το νταούλι. Από το 2005 που διδάσκω, τουλάχιστον ένα 25% των μαθητών μου είναι γυναίκες, ανήλικες και ενήλικες».
«Το νταούλι είναι ρυθμός όπως τα πάντα στη ζωή»
«Το νταούλι είναι ρυθμός, τα πάντα στη ζωή είναι ρυθμός. Ο τρόπος που περπατάμε, ο τρόπος που μιλάμε, όλα. Στα έξι μου χρόνια είχα ξεκινήσει να χορεύω ποντιακούς χορούς στην Καλαμαριά. Πάντοτε άκουγα μουσική και πάντοτε αυθόρμητα χτυπούσα με ρυθμό τα χέρια μου στα πόδια μου. Χτυπούσα ρυθμικά τις κατσαρόλες τα μάνας μου, το γκιούμι από τη σόμπα. Το γυρνούσα ανάποδα και το έκανα τουμπερλέκι», λέει στο pontosnews.gr ο Κώστας Ζώης, «ξετυλίγοντας» τα πρώτα του βήματα στο χώρο της μουσικής.
Στα 13 του χρόνια άρχισε να ασχολείται με τα ντραμς και τα τύμπανα, διότι, όπως υποστηρίζει, δεν έβλεπε ανθρώπους να ασχολούνται με το νταούλι. Τρία χρόνια αργότερα βρέθηκε να παίζει ποντιακά σε κέντρο διασκέδασης στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης με τον Τάκη Αλαμανίδη στο τραγούδι, τον Νίκο Τσακαλίδη στη λύρα και τον ίδιο στα τύμπανα.
«Στα 18 μου χρόνια κι ενώ χόρευα στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, είδα ένα νταούλι. Το πήρα στα χέρια μου και το επεξεργάστηκα. Προσπάθησα να βγάλω ήχο κι επειδή έπαιζα τύμπανα, το κατάφερα. Αυτή ήταν η αιτία να ασχοληθώ με το νταούλι και να αφήνω σιγά-σιγά στην άκρη τα τύμπανα. Το νταούλι ήταν μέχρι τότε υποτιμημένο όργανο. Μαζί με τον Γιάννη Πολυχρονίδη το σεβαστήκαμε και δώσαμε στο όργανο μία άλλη εικόνα. Σιγά-σιγά φτάσαμε στο σημείο το νταούλι να περιλαμβάνεται σε μία ποντιακή ορχήστρα», θυμάται ο Κώστας Ζώης.
Το 1993, όταν ο Κώστας Ζώης ήταν 21 ετών, συναντήθηκε στην Καλαμαριά με τον Στάθη Νικολαΐδη. «Με ρώτησε, αν έπαιζα νταούλι, διότι εκείνος ήθελε στα τραγούδια και τις εμφανίσεις του το συγκεκριμένο μουσικό όργανο και όχι τύμπανα. Αγχώθηκα και μόνο που μιλούσα με τον Στάθη Νικολαΐδη, τον οποίο αγαπούσα και σεβόμουν πολύ. Από τότε άρχισα να παίζω μαζί του. Αυτό ήταν και το οριστικό τέλος των τυμπάνων για εμένα. Άλλωστε, ήμουν καλύτερος στο νταούλι από τα τύμπανα».
Ο Χρύσανθος, ο Γώγος, το Ευρωκοινοβούλιο και το Κρεμλίνο
Ως μεγάλη του τιμή θεωρεί ο Κώστας Ζώης ότι έχει παίξει σε δουλειές του θρύλου της ποντιακής μουσικής Χρύσανθου. Παράλληλα, δε θα ξεχάσει ποτέ τη συνάντηση του με τον πατριάρχη της ποντιακής λύρας Γώγο Πετρίδη, με τον οποίο λόγω της διαφοράς ηλικίας δεν συνεργάστηκαν ποτέ μουσικά. «Μικρός… ψιλοτραγουδούσα και ο πατέρας μου με έπαιρνε από την ηλικία των 7-8 ετών στα μαγαζιά που έπαιζε ο Γώγος. Μια ημέρα με ανέβασε στην σκηνή και είπα δύο-τρία τραγούδια. Τότε κατάλαβα ότι η φωνή μου δεν κάνει για τραγούδι», λέει με χαμόγελο ο Κώστας Ζώης.
Μεγάλες στιγμές της καριέρας του θεωρεί τα 11 χρόνια που έπαιξε στο «Μίθριο», το ποντιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης από το οποίο πέρασαν σχεδόν όλοι οι μεγάλοι Πόντιοι καλλιτέχνες, καθώς και τη μουσική επίσκεψή του το 2014 στο Ευρωκοινοβούλιο με την Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς. Ο Κώστας Ζώης έπαιζε και τα μέλη της ένωσης χόρεψαν πυρρίχιο. «Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η συμμετοχή μου το 2017 στην εκδήλωση για τα εκατό χρόνια Ελληνορωσικής Φιλίας. Έγινε στο Κρεμλίνο. Έπαιξα μαζί με πέντε παιδιά της σχολής μου και 45 άτομα χόρεψαν πυρρίχιο».
«Να μείνει ζωντανή η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς»
Αναφερόμενος στην Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς, στην οποία αυτό το διάστημα προεδρεύει, ο Κώστας Ζώης σημειώνει ότι μετά το μεγάλο «χτύπημα» που δέχτηκε –όπως και όλοι οι σύλλογοι– από την πανδημία του κορονοϊού, ο πρώτος στόχος είναι να παραμείνει «ζωντανή».
«Αυτός είναι ο πρώτος στόχος μας, μετά από περίπου 19 μήνες που είμασταν κλειστά λόγω του κορονοϊού. Τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου ανοίξαμε και θέλουμε να μαζέψουμε πάλι τον κόσμο και να προχωρήσουμε σε εκλογές. Ο σύλλογος είναι τακτοποιημένος. Λειτουργούμε τμήμα εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου, λογοτεχνίας, θεάτρου, μαγειρικής και γαστρονομίας, τμήμα εκμάθησης νταουλιού και δύο τμήματα εκμάθησης λύρας. Από φέτος θα διδάσκει σε αυτό ο Θόδωρος Κοτίδης. Θέλουμε να συνεχίσουμε, από το σημείο που βρισκόμασταν, όταν σταματήσαμε. Θα προσθέσουμε και καινούργιες δράσεις, ώστε να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί, ένας καλός σύλλογος όπως τον ξέρουν όλοι οι Πόντιοι», καταλήγει ο Κώστας Ζώης.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης
-
Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο pontosnews.gr o Κώστας Ζώης.