Τη διαβεβαίωση ότι πρώτο μέλημά του είναι να θωρακίσει τη χώρα έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία.
«Είπατε ότι έχω αγωνία να κλείσω τα εξοπλιστικά, όλα επί δικών μας ημερών. Ναι έχω αγωνία κ. Τσίπρα. Όταν έχω την Τουρκία απέναντι με απειλή casus belli, έχω αγωνία. Εσείς είχατε αγωνία; Εγώ έχω μεγάλη αγωνία και είναι πρώτο μου μέλημα να θωρακίσω τη χώρα», ανέφερε.
Λίγο νωρίτερα, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε: «Αν το δόγμα της χώρας ήταν ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα και ο καθένας μπορεί να μπαίνει όποτε και όπως θέλει, αυτό το δόγμα το αλλάζουμε. Γιατί τον Μάρτη του 2020 στον Έβρο δεν επιτρέψαμε μια εισβολή οργανωμένη από την Τουρκία. Αν το δόγμα μας ήταν να αφήνουμε τα υποβρύχιά μας χωρίς τορπίλες, τα πλοία επιφανείας σε κατάσταση που δυσχεραίνει τη δυνατότητα του Πολεμικού Ναυτικού, και αυτό το αλλάζουμε. Και αν ήταν να έχουμε υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Καμμένο όπου η γελοιότητα συναντούσε το κιτς και τη μεγαλομανία, ναι και αυτό το αλλάζουμε».
Τα εθνικά πλεονεκτήματα της Συμφωνίας είναι σαφή: Για πρώτη φορά, προβλέπεται ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη. Μία ισχυρή αμυντική δικλείδα που η Ελλάδα διαπραγματεύεται από το 1974.
Σήμερα, γίνεται πραγματικότητα. #Βουλή
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) October 7, 2021
Ο πρωθυπουργός απάντησε και στην κριτική που δέχθηκε από τον Γιάνη Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας ότι η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής είναι εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο και υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έστειλε πλοία και αεροσκάφη όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ πέρσι τον Αύγουστο. «Δυσκολεύομαι με τη μικρότητα και μικροπολιτική των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για κάτι που αποτελεί εθνική κατάσταση», δήλωσε.
Η ψήφιση της Συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας θα σημάνει τη θωράκιση της πατρίδας μας στην ταραγμένη Μεσόγειο. Το πρώτο βήμα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Την ενδυνάμωση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Και τη θεμελίωση ενός συμμαχικού πόλου ειρήνης με ευρύτερη ακτινοβολία.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) October 7, 2021
Επίσης, κάλεσε τους πολιτικούς του αντιπάλους να καταθέσουν μία συμφωνία αμυντικής συνδρομής που κάνει αναφορά στα ζητήματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. «Η συμφωνία αναφέρεται στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε επίπεδο ΕΕ δεν έχει μηχανισμό ενεργοποίησης. Το θέμα το έθεσα σε ανώτατο επίπεδο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», σημείωσε.
Σε άλλη σημείο της δευτερολογίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να καταγγείλει εγγράφως καθένα από τα μέρη της συμφωνίας, αν όντως πιστεύει ότι πρόκειται για μια κακή συμφωνία. «Να γνωρίζουν οι Γάλλοι, να γνωρίζουν και οι Τούρκοι οι οποίοι εμφανώς δεν χαίρονται. Να ξέρουν αν θα την καταγγείλετε με ένα νόμο και ένα άρθρο. Τι ακριβώς θα κάνετε; Οφείλετε τουλάχιστον στη φίλη Γαλλία μία ειλικρινή απάντηση», ζήτησε.
Η εξόφληση του τιμήματος απλώνεται σε βάθος χρόνου. Ενώ και ο χρόνος παράδοσης είναι πρωτοφανής, καθώς ουσιαστικά συμφωνήθηκε η Ελλάδα να προηγηθεί, παίρνοντας τη θέση παραγγελιών του Γαλλικού Ναυτικού στη γραμμή παραγωγής των ναυπηγείων της Γαλλίας.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) October 7, 2021
Απαντώντας δε στην κριτική για το κόστος των εξοπλισμών, ανέφερε ότι μετά από μία δεκαετία η Ελλάδα μπορεί να κάνει επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και υποστήριξε ότι μπορεί να αποκτήσει και τις φρεγάτες Belharra και τα μαχητικά Rafale.