Με φόντο την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, η οποία όπως φαίνεται από τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Άγκυρα, πραγματοποιείται σήμερα ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών. Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου με χαμηλωμένο τον πήχη των προσδοκιών, καθώς μετά από ένα ήρεμο καλοκαίρι η κλιμακούμενη ρητορική της άλλης πλευράς δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Το αίτημα για αποστρατικοποίηση των νησιών, οι αναφορές σε «τουρκική μειονότητα» στη Δυτική Θράκη και η προωθούμενη λύση στο Κυπριακό με τη δημιουργία δύο κρατών ρίχνουν και πάλι το θερμόμετρο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η παρενόχληση του «Nautical Geo» που βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβητώντας τη νόμιμη οριοθέτηση των ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε: «Δεν θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας; Θα δεχθούμε χάρτες που δημιουργούνται στα γραφεία;».
Με αφορμή το ερευνητικό πλοίο που νωρίτερα βρισκόταν ανοιχτά της Κρήτης στο Καρπάθιο πέλαγος, η τουρκική πλευρά έχει «καταγγείλει» τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας για τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και για τον εναέριο χώρο.
Ο προηγούμενος γύρος των διερευνητικών επαφών είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο στην Αθήνα και αυτή τη φορά το ραντεβού είναι στην πρωτεύουσα της Τουρκίας. Πάντως ο Νίκος Δένδιας έχει ήδη χαρακτηρίσει απαράδεκτη την προσπάθεια υπονόμευσης του άτυπου διαλόγου που γίνεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Τόνισε, όμως, ότι η Ελλάδα θεωρεί σκόπιμη τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, ωστόσο δεν τρέφει ψευδαισθήσεις.
«Δυστυχώς με την Τουρκία, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν φαίνεται να υπάρχει πεδίο έλλογης συνεννόησης. Όχι γιατί η επίλυση του ζητήματος που εξετάζεται, ήτοι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι δυνατή, αλλά γιατί η Τουρκία δεν αποδέχεται τους θεμελιώδεις κανόνες που προβλέπονται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και πάλι όμως δηλώνω ότι θα επιθυμούσαμε να διαψευστούμε», τόνισε.
Στον 63ο γύρο η ελληνική πλευρά θα έχει νέα σύνθεση. Επικεφαλής είναι ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης. Την ομάδα συμπληρώνουν ο Χάρης Λαλάκος, γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών και η Ευαγγελία Γραμματίκα, διευθύντρια του γραφείου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών.