Συνεχίστηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι που δέχθηκε η Ιωάννα Παλιοσπύρου. «Ζει από τύχη», είπε ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης στην κατάθεσή του.
Όπως εξήγησε, η ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε ήταν πολύ μεγάλη, προσθέτοντας ότι κατά την εκτίμησή του χρησιμοποιήθηκε δοχείο με ανοιχτό στόμιο, ενδεχομένως κανάτα.
Η πυκνότητα του καυστικού υγρού, σημείωσε ο Σωκράτης Τσαντίρης, ήταν γύρω στο 96-98%. Στη συνέχεια ανέφερε ότι η θνησιμότητα από το βιτριόλι είναι γύρω στο 21%, αλλά αν πέσει γρήγορα νερό στο σημείο τότε μειώνεται στο 8%. Ωστόσο, τόνισε ότι ένα τέτοιο τραύμα σε καθηλώνει αμέσως, καθώς δημιουργείται μια ανοιχτή πληγή και αρχίζουν να διαβρώνονται τα όργανα.
Ο ιατροδικαστής είπε ακόμα ότι η 37χρονη κατηγορούμενη φέρεται να στόχευσε το πρόσωπο και τον τράχηλο και ότι το πιθανότερο είναι πως πέταξε το υγρό ευθεία.
«Όταν χρησιμοποιούμε κάτι σαν νεροπίστολο φαίνεται ότι είναι μικρό το στόμιο. Ως ράντισμα με μικρό στόμιο πέφτει μια ποσότητα που θα τρέξει και θα υπάρχουν λωρίδες υγιούς δέρματος. Εν προκειμένω το έγκαυμα ήταν ενιαίο και καθολικό. Διαβρώνει τα ρούχα, ακόμα και μέταλλα. Προκαλεί εγκαύματα κάτω από το δέρμα. Αρχικά έπεσε στα μαλλιά της τα οποία το τράβηξαν σαν σφουγγάρι. Εδώ έριξε μια μεγάλη ποσότητα άπαξ από την αριστερή πλευρά», κατέθεσε.
Ο ιατροδικαστής, όπως και η γιατρός της Ιωάννας νωρίτερα, δήλωσε ότι «θα μπορούσε να έχει απωλέσει τις αισθήσεις της επιτόπου», αλλά «μπόρεσε και σηκώθηκε πάρα το σοκ και περπάτησε για να καθαρίσει το οξύ». Η προσπάθεια που έκανε να πάει μέχρι το φαρμακείο ήταν αυτή που τελικά της έσωσε τη ζωή.
Για το πώς είναι σήμερα η κατάσταση της 37χρονης κατέθεσε: «Για μένα ο κίνδυνος δεν έχει τελειώσει: δεν μπορεί να εκτίθεται στον ήλιο, δεν μπορεί να καταναλώνει φαγητά και υγρά».
Σε ερώτηση του εισαγγελέα για το εάν θα μπορούσε να πεθάνει, απάντησε: «Χωρίς να είσαι γιατρός αντιλαμβάνεσαι ότι μπορεί να προκαλέσει θάνατο. Το γράφει στη συσκευασία του υγρού με κεφαλαία γράμματα».
Και συμπλήρωσε: «Τα χημικά εγκαύματα έχουν τη μεγαλύτερη θνησιμότητα και μεγαλύτερες βλάβες. Όποιος το έριξε έπρεπε να συνειδητοποιήσει ότι μπορούσε να σκοτώσει τον άλλο. Το βιτριόλι τρώει και διαβρώνει τα πάντα».