Με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί μία σειρά πόλεων μπαίνοντας σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων, ερωτήματα εγείρονται σχετικά με το αν θα υπάρξει καινούργιο lockdown τους επόμενους μήνες, ειδικά όσο η θερμοκρασία μειώνεται και η μεταδοτικότητα αυξάνεται.
Αν και, από πολιτικής πλευράς, η πιθανότητα νέου lockdown αποκλείεται, παρόμοιες δηλώσεις είχαν γίνει και πέρσι, πριν κλείσουμε για μισό περίπου χρόνο.
Τι συνέβη όμως από θέμα κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη τους δύο τελευταίους μήνες;
Στο παραπάνω πίνακα, φαίνεται πως κινήθηκαν τα κρούσματα και οι διασωληνώσεις τους μήνες του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου. Οι διασωληνώσεις αφορούν όλη την Ελλάδα, ενώ τα κρούσματα μόνο τη Θεσσαλονίκη.
Αν και σίγουρα υπάρχει μία αύξηση στα κρούσματα, ειδικά μετά την 15η Αυγούστου, δεν είναι μεγάλη, καθώς ημέρες με κρούσματα πάνω από τα 300 ήταν συχνές και για αυτό το μήνα.
Συγκεκριμένα, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου είχε τα περισσότερα συνολικά κρούσματα σε σχέση με τα υπόλοιπα, χωρίς όμως να απέχει πολύ από αυτό του Αυγούστου.
- 1-15/08/2021: 3755
- 16-31/08/2021: 4754
- 1-15/09/2021: 4129
- 16-30/09/2021: 4776
Φυσικά αν και τα κρούσματα είναι σημαντικός δείκτης για την πορεία της πανδημίας, οι διασωληνώσεις είναι αυτές που καταδεικνύουν το πρόβλημα, καθώς αυτές οι περιπτώσεις είναι που ασκούν πίεση στο σύστημα υγείας. Εκεί βλέπουμε ότι από την 1η Αυγούστου υπάρχει μία σταδιακή αύξηση, η οποία σταματάει στις 17 Σεπτεμβρίου, όπου παρατηρείται μείωση.
Αν και δεν γνωρίζουμε πόσες από τις περιπτώσεις αφορούν τη Θεσσαλονίκη, είναι σημαντικό στοιχείο, ότι τα κρούσματα στην πόλη ήταν σχετικά σταθερά και οι διασωληνώσεις γενικότερα μειώνονταν, όταν πάρθηκε η απόφαση για τα μέτρα.
Φυσικά αύξηση των κρουσμάτων, μπορεί γρήγορα να αυξήσει και τις διασωληνώσεις, κάτι που πρέπει να αποφευχθεί, ειδικά όταν είναι εμβολιασμένο μικρότερο του 75% του πληθυσμού, αλλά οι αριθμοί στο τελευταίο δεκαήμερο Αυγούστου και Σεπτεμβρίου δεν διαφέρουν πολύ, σε αντίθεση με τις αποφάσεις.