Την εκτίμηση ότι μετά το Κουρδικό, το Ποντιακό είναι ο δεύτερος μεγάλος κίνδυνος για την ασφάλεια και τη συνοχή της Τουρκίας, έκανε ο δρ Ιστορίας, καθηγητής Στρατιωτικών Σχολών, νομικός και διεθνολόγος Ιωάννης Παπαφλωράτος, σημειώνοντας ότι πρόκειται για παραδοχή που περιλαμβάνεται σε πρακτικά του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Η επίμαχη δήλωση είναι η απάντηση που έδωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον ρ/σ Κανάλι Ένα σχετικά με το γιατί οι τουρκικές Αρχές το τελευταίο διάστημα απαγορεύουν την είσοδο σε Έλληνες ποντιακής καταγωγής.
Άλλωστε, και ο ίδιος έχει μελετήσει την ιστορία των Ποντίων, και για τις ανάγκες του βιβλίου Ο ελληνισμός του Πόντου, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά σήμερα, στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου».
Όπως τόνισε, στο βιβλίο δεν υπάρχει επίλογος, αφενός γιατί μέχρι και σήμερα δεν είναι σαφές πόσα είναι τα θύματα της Γενοκτονίας και του ξεριζωμού, και αφετέρου διότι είναι βέβαιος πως «ο Πόντος θα αναγεννηθεί από την τέφρα του».
Για τον ποντιακό ελληνισμό είπε ότι είναι ένα πολύ υγιές κομμάτι στον ελλαδικό χώρο, το οποίο ασχολείται ενεργά με την ιστορική πατρίδα, ενώ τόνισε ότι πριν από 25 χρόνια, όταν σπούδαζε στη Νομική της Κομοτηνής, πρωτοσυνάντησε Πόντιους παλιννοστούντες από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, «που τους έλεγαν Ρωσοπόντιους –όπως τους λένε και σήμερα–, και αυτό είναι το παράπονό τους διότι έχουν περάσει τα πάνδεινα. Στο βιβλίο μου είναι αφιερωμένο ένα ολόκληρο κεφάλαιο».
Το έργο Ο ελληνισμός του Πόντου περιλαμβάνει έντεκα κεφάλαια με την ιστορία του Πόντου από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο έως τις μέρες μας, ιστορικά στοιχεία για τις μεγαλύτερες πόλεις και για τις μονές, αλλά και βιογραφικά στοιχεία για 30 εξέχουσες προσωπικότητες. Περιλαμβάνει 568 υποσημειώσεις και παραπομπές σε πρωτότυπες και δευτερογενείς πηγές, αλλά και πλήθος χαρτών και φωτογραφιών.
Η παρουσίασή του θα γίνει από τις εκδόσεις «Λειμών» και τον Παμποντιακό Σύλλογο «Αργώ».