Εν μέσω τουρκικών προκλήσεων και απειλών λόγω της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, πραγματοποιείται στις 6 Οκτωβρίου, στην Άγκυρα, ο 63ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας.
Το διπλωματικό ραντεβού ανακοίνωσε με λιτό τρόπο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που κατηγόρησε την Ελλάδα για μαξιμαλιστικές τάσεις και ενώ τουρκικά F-16 έκαναν υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο.
Σε δηλώσεις του ο Νίκος Δένδιας αναφέρει ότι στην ημερήσια διάταξη των επαφών με την Άγκυρα, συμπεριλαμβάνονται και τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του συνόλου των επαφών μας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού που απηύθυνε στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας είναι θέμα ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας, ενώ υπογράμμισε πως «τα μνημεία του ελληνικού πολιτισμού είναι διασπαρμένα σε διάφορες χώρες, στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, αλλά και στα βάθη της Ασίας».
«Δυστυχώς, η κληρονομιά αυτή βρίσκεται υπό συνεχή απειλή», τόνισε και πρόσθεσε: «Κινδυνεύει από ακραία στοιχεία, όπως οι Ταλιμπάν, οι οποίοι δεν δίστασαν στο παρελθόν να καταστρέψουν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Και βεβαίως από χώρες όπως η Τουρκία, η οποία καταπατώντας θεμελιώδεις κανόνες της UNESCO μετέτρεψε μνημεία, όπως η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας, σε τζαμιά».
Ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε πως στόχος είναι «να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της κληρονομιάς αυτής» και «στο πλαίσιο αυτό έχουμε κινητοποιηθεί στους διάφορους διεθνείς οργανισμούς, αρχής γενομένης από την UNESCO. Παράλληλα, εγείρουμε το ζήτημα αυτό, τόσο διμερώς όσο και πολυμερώς».