Φως στις σχέσεις Σαουδάραβα επιχειρηματία με τον μικρότερο γιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ, ρίχνει μια συνομιλία που υπεκλάπη με δικαστική εντολή. Συμπρωταγωνιστής ο Γιασίν αλ-Καντί, ο οποίος σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, υπήρξε στο παρελθόν χρηματοδότης της Αλ Κάιντα.
Όπως αναφέρει το Nordic Monitor, που αποκαλύπτει λεπτομέρειες από την τηλεφωνική συνομιλία, ο Γιασίν αλ-Καντί ζήτησε τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού του Μπιλάλ Ερντογάν και επιβεβαίωσε ότι το ποσό που θα αποσταλεί ανέρχεται στα 500.000 δολάρια.
Ο γιος του Τούρκου προέδρου ανέφερε στον συνομιλητή του ότι κατευθυνόταν στην Ουάσινγκτον εκείνη τη στιγμή και πρόσθεσε ότι θα στείλει τα τραπεζικά στοιχεία το συντομότερο δυνατό.
Οι υποκλοπές
Το τηλεφώνημα μεταξύ των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαΐου 2013, στις 10:37 τοπική ώρα Τουρκίας. Οι τουρκικές Αρχές παρακολούθησαν το τηλέφωνο του Σαουδάραβα επιχειρηματία, το οποίο ήταν καταχωρισμένο στο όνομα του επιστάτη του, Εκρέμ Τζεζαϊρλί. Η υποκλοπή εγκρίθηκε από δικαστή στην Κωνσταντινούπολη στις 18 Απριλίου 2013.
Μια άλλη υποκλοπή, που καταγράφηκε στις 30 Νοεμβρίου 2012, δείχνει πώς ο Γιασίν αλ-Καντί μετέφερε τα χρήματά του στην Τουρκία.
Η συνομιλία ήταν με τον Τουργκούτ Σιμιτζιόγλου, αναπληρωτή γενικό διευθυντή της τράπεζας Albaraka, ο οποίος ήταν τότε υπεύθυνος για τις ξένες συναλλαγές, τη λειτουργία συστημάτων πληρωμών και την παρακολούθηση τραπεζικού ρίσκου για την τράπεζα. Του ζήτησε να μεταφέρει 500.000 δολάρια σε έναν λογαριασμό, του οποίου τα στοιχεία θα έστελνε αργότερα σε μήνυμα.
Η Bosporus 360
Ο Γιασίν αλ-Καντί και ο Μπιλάλ Ερντογάν ήταν μυστικοί συνεργάτες στην Bosporus 360, μια εικονική εταιρεία που φαινομενικά ανήκε στον επιχειρηματία Τσενγκίζ Ακτούρκ και στη σύζυγό του. Ιδρύθηκε με σκοπό να αναλάβει τη διαχείριση ενός οικοπέδου 32 στρεμμάτων που βρίσκεται στην ιδιοκτησία της Αστυνομικής Ακαδημίας του Ετιλέρ, στην περιοχή Μπεσίκτας.
Ο Μπιλάλ Ερντογάν και οι συνεργάτες του ήθελαν να χτίσουν ένα εμπορικό κέντρο και ένα πολυτελές συγκρότημα κατοικιών στο ίδιο σημείο. Επιδίωξαν να αγοράσουν τη γη στη χαμηλότερη δυνατή τιμή και χωρίς διαγωνισμό, και στη συνέχεια να πάρουν άδεια που τους επιτρέπει να χτίσουν σε ύψος που υπερβαίνει τους ισχύοντες περιορισμούς χωροταξίας.
Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο γιος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε την επιρροή του πατέρα του για την αγορά πολύτιμης γης σε διάφορες επαρχίες, σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την πραγματική τους αξία.
Επιπλέον, χρησιμοποίησε το Ίδρυμα Νεολαίας και Εκπαίδευσης στην Τουρκία (TÜRGEV), το οποίο διοικείται από αυτόν και άλλα μέλη της οικογένειας Ερντογάν, ως κάλυψη για τις υπόγειες επιχειρηματικές του συμφωνίες.
Ένας… τρομοκράτης σε ύποπτες μπίζνες
Ο Σαουδάραβας Γιασίν αλ-Καντί έχει χαρακτηριστεί χρηματοδότης της Αλ Κάιντα από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ενώ στο παρελθόν η Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ τον έχει χαρακτηρίσει τρομοκράτη, κάτι που είχε κάνει και η ίδια η τουρκική κυβέρνηση , απαγορεύοντάς του την είσοδο στη χώρα.
Παρ’ όλα αυτά, ταξίδεψε στην Τουρκία ακόμη και ως επιβάτης του προεδρικού αεροπλάνου όσο ίσχυαν κυρώσεις, το 2011, και συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο, τον υπαρχηγό της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν και άλλους.
Το όνομά του αργότερα αφαιρέθηκε τόσο από τη λίστα του ΟΗΕ όσο και από εκείνη του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
Παρέμβαση Ερντογάν
Τόσο ο Γιασίν αλ-Καντί όσο και ο Μπιλάλ Ερντογάν ήταν οι κύριοι ύποπτοι σε έρευνα διαφθοράς που διεξήχθη από εισαγγελείς στην Κωνσταντινούπολη.
Η εισαγγελία εξέδωσε ένταλμα κράτησης στις 25 Δεκεμβρίου 2013, ωστόσο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρενέβη, διατάσσοντας την αστυνομία να αγνοήσει τις εντολές των εισαγγελέων. Μάλιστα, όσοι συμμετείχαν στην υπόθεση απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους και όλες οι κατηγορίες… εξαφανίστηκαν.
Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Μπιλάλ Ερντογάν μετακόμισε στην Ιταλία με τη σύζυγο και τα παιδιά τους, για να διαχειριστεί έναν αριθμό ξένων τραπεζικών λογαριασμών μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου στις οποίες το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του πατέρα του έχασε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
Στη συνέχεια αναγκάστηκε να φύγει από την Ιταλία, όταν και εκεί ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα για τις δραστηριότητές του.
Τελικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να ανακτήσει τις χαμένες ψήφους στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν τον Νοέμβριο του 2015, εξασφαλίζοντας και τη νομική ασυλία του γιου του στην Τουρκία.