Η πρόσφατη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής έφερε αναταραχές στην πολιτική ζωή της χώρας. Μετά από αυτό, ένα ακόμα γεγονός ήρθε για να φέρει μεγαλύτερη ταραχή στο ήδη ταραγμένο τοπίο.
Μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου αναμένονταν οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές και το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τα οποία αναβλήθηκαν επ’αόριστον.
Χθες, Δευτέρα, έγινε αποπομπή από την κυβέρνηση των μελών της εφορευτικής επιτροπής, εξέλιξη που βυθίζει τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στην αβεβαιότητα. Ο διορισμός τους είχε γίνει από το δολοφονημένο πρόεδρο Ζοβενέλ Μοΐζ.
O τωρινός πρωθυπουργός ετοιμάζεται να διορίσει νέα μέλη, χωρίς, όμως, να διευκρινίσει το πότε.
Πριν από τον φόνο του, ο Ζοβενέλ Μοΐζ αντιμετώπιζε έντονη αμφισβήτηση, κυρίως διότι δεν οργάνωσε εκλογές αφότου ανέλαβε την εξουσία, τον Φεβρουάριο του 2017.
Αφού δεν διεξήχθη ψηφοφορία έγκαιρα, η Βουλή της Αϊτής δεν έχει πλέον κανένα μέλος από τον Ιανουάριο του 2020 και μόνο δέκα από τους τριάντα γερουσιαστές παραμένουν στις θέσεις τους νόμιμα, αφού η θητεία τους ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2023.
Η απουσία εκλογικού χρονοδιαγράμματος κάνει ακόμη πιο ευάλωτη την πολιτική τάξη, κατακερματισμένη και διχασμένη την ώρα που η Αϊτή αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση και κρίση δημόσιας ασφάλειας ολοένα πιο ευρείας κλίμακας.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, κάπου 3.500 Αϊτινοί απελάθηκαν τις τελευταίες δέκα ημέρες στην πατρίδα τους από τις υπηρεσίες μετανάστευσης των ΗΠΑ.
Οι μαζικές απελάσεις άνευ προηγουμένου από τις ΗΠΑ στην Αϊτή καταγράφηκαν αφού δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, κυρίως Αϊτινοί, κατασκήνωσαν κάτω από γέφυρα στα σύνορα του Μεξικού με την αμερικανική πολιτεία Τέξας.
Αναμένεται να φανεί πως θα σκιαγραφηθεί το μέλλον στη χώρα.