Τη νέα αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία αναμένεται να ανακοινώσουν στις 10:00 (ώρα Ελλάδας) από το Μέγαρο των Ηλυσίων οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας που επίσης βρίσκονται στο Παρίσι.
Στη χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες, είπε όμως ότι πρόκειται για μια εμβάθυνση των ελληνογαλλικών σχέσεων, χρήσιμη και για το ΝΑΤΟ, και σε καμία περίπτωση δεν είναι μια ανταγωνιστική με την Τουρκία κούρσα εξοπλισμών. «Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου. Υπάρχουν όμως καίρια ζητήματα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από μία δεκαετία κρίσης», ανέφερε.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το «πακέτο» της συμφωνίας περιλαμβάνει την προμήθεια 3+1 φρεγατών Belhara (με τις δύο πρώτες να είναι έτοιμες το 2025), και 3+1 κορβετών Gowind (με ημερομηνία παράδοσης της πρώτης επίσης το 2025). Επίσης, η Ελλάδα αναβαθμίζει τις 4 MEKO –από το 2023 θα παραδίδεται και από μία–, και εξασφαλίζει τις όποιες αναβαθμίσεις προκύψουν στο μέλλον.
Παράλληλα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα έξι Rafale που έχουν ήδη παραγγελθεί.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η πιο βασική πτυχή είναι το Δόγμα Αμυντικής Συνδρομής, βάσει του οποίου εάν μια από τις δύο χώρες απειληθεί ή προκληθεί (π.χ. αν υπάρξει κάποιο «θερμό» επεισόδιο), τότε η άλλη χώρα θα τη συνδράμει στρατιωτικά.
Τα χαρακτηριστικά των Belharra και των Gowind
Και τα δύο πολεμικά πλοία που κατασκευάζονται από τη γαλλική αμυντική βιομηχανία είναι εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα συστήματα.
Ειδικότερα, οι φρεγάτες FDI Belharra διαθέτουν ραντάρ Sea Fire με εμβέλεια 200 χλμ γύρω από το πλοίο, αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, πανίσχυρους πυραύλους επιφανείας EXOCET και κορυφαία ανθυποβρυχιακά σόναρ CAPTAS 4 και KINGKLIP.
Οι κορβέτες Gowind είναι μεν μικρότερες σε μέγεθος, αλλά έχουν δύο φορές την πολεμική ισχύ των φρεγατών MEKO που έχει διαθέτει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα.