Ως ένας από τους σημαντικότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς της Τουρκίας αναδείχθηκε το πρώτο οκτάμηνο του έτους ο νομός Τραπεζούντας, με το πλήρες άνοιγμα της Παναγίας Σουμελά μετά από πεντέμισι χρόνια εργασιών να θεωρείται ότι συνέβαλε κατά πολύ στο φετινό ρεκόρ.
Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο στην Τραπεζούντα βρέθηκαν 1,22 εκατ. τουρίστες. Η αύξηση σε σχέση με το 2020 είναι κατά 313% στον ξένο και κατά 235% στον εγχώριο τουρισμό.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του το Anadolu από την Επαρχιακή Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού, στην Παναγία Σουμελά βρέθηκαν 132.200 επισκέπτες. Πρόκειται για τον κορυφαίο προορισμό ολόκληρου του νομού, όπως ανέφερε και ο αναπληρωτής διευθυντής Μουσταφά Ασάν. Ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός είναι το Σαράχο, με τη διάσημη λίμνη.
Πάντως, τα νούμερα της Παναγίας Σουμελά είναι εξαιρετικά εντυπωσιακά, με δεδομένο ότι το μνημείο παραδόθηκε στο κοινό μόλις την 1η Ιουλίου. Σε ενάμιση μήνα, όπως ανέφερε ο κυβερνήτης, δέχτηκε κατά μέσο όρο 1.700 άτομα τη μέρα.
Τα πρώτα συνεργεία μπήκαν στην Παναγία Σουμελά στις 22 Σεπτεμβρίου 2015. Στις 25 Μαΐου 2019 παραδόθηκε τμήμα του μνημείου (μέχρι την πρώτη αυλή). Η πρώτη φάση αποκατάστασης κόστισε περίπου 4,8 εκατ. ευρώ που προήλθαν από τα ταμεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Στις 28 Ιουλίου 2020 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας έκοψε την… κορδέλα στο 65% του έργου, που περιλάμβανε την αποκατάσταση 12 κτηρίων του μοναστικού συγκροτήματος και στερεώσεις και απομακρύνσεις όλων των επικίνδυνων βράχων με ατσαλένια δίχτυα. Απομακρύνθηκαν πάνω από 1.100 τόνοι σε μια επιφάνεια 17.000 τετραγωνικών μέτρων, δηλαδή σε όλη την πλαγιά.
Το μνημείο έκλεισε εκ νέου πέρσι το χειμώνα, για την τρίτη και τελευταία φάση που προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο και περιλάμβανε την αναστήλωση παλαιών κατασκευών, την αποκατάσταση και την τεκμηρίωση στην κύρια εκκλησία και τη στερέωση των υπόλοιπων βράχων στην πλαγιά.