Τα κινητά τηλέφωνα τουλάχιστον πέντε Γάλλων υπουργών και ενός διπλωματικού υπαλλήλου είχαν προσβληθεί από το λογισμικό Pegasus, σύμφωνα με γαλλικές πηγές.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας εντόπισαν το λογισμικό κατά τη διάρκεια ελέγχου των συσκευών και εικάζουν ότι υπέκλεπτε δεδομένα κατά την περίοδο 2019-2020.
Το Pegasus, προγραμματισμένο από την Ισραηλινή εταιρεία NSO Group, έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει την κάμερα και το μικρόφωνο ενός τηλεφώνου, «ψαρεύοντας» έτσι δεδομένα. Οι αποκαλύψεις γύρω από το λογισμικό έφεραν θύελλα αντιδράσεων μετά τη διαρροή πληροφοριών που έκαναν λόγο για πιθανή υποκλοπή δεδομένων από 50.000 στόχους. Σύμφωνα με τις εφημερίδες Guardian, Washington Post και LeMonde, μέσα τα οποία ξεκίνησαν τον κύκλο των αποκαλύψεων, στη λίστα των «παγιδευμένων» συσκευών ήταν αυτό του Εμανουέλ Μακρόν αλλά και πολλών Γάλλων υπουργών.
Οι γαλλικές Αρχές αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα δημοσιεύματα.
Οι πέντε υπουργοί-στόχοι ήταν ο Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ (Παιδείας), η Ζακλίν Γκουρό (Εδαφικής Συνοχής, υπουργείο Εσωτερικών), Ζιλιέν Ντεναρμαντί (Γεωργίας από το 2020, Πόλης και Στέγης προηγουμένως), Εμανουέλ Ουαργκόν (Στέγης, Οικολογικής Μετάβασης προηγουμένως) και Σεμπαστιέν Λεκορνύ (Υπερπόντιων Εδαφών).
Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, δύο άτομα με συμμετοχή στην έρευνα, που ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους, επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της παραπάνω αναφοράς.
Τον Ιούλιο η LeMonde είχε αναφέρει την απόπειρα «χακαρίσματος» της συσκευής του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Φρανσουά Ντε Ρουζί, ενώ φαίνεται ότι πηγή της επίθεσης ήταν το Μαρόκο. Οι υπηρεσίες του βορειοαφρικανικού κράτους κατηγορούνται και για την υποκλοπή δεδομένων από συσκευές δημοσιογράφων στη Γαλλία, με το Ραμπάτ να κάνει λόγο για «ψευδείς και αβάσιμους ισχυρισμούς», την ώρα που έχει ήδη ξεκινήσει δικαστική έρευνα για το θέμα σε Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία.