Διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση «αναμνηστικής» δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19 αναμένεται να δώσει σήμερα το απόγευμα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.
Η θετική γνωμοδότηση είναι για επανάληψη του εμβολίου σε όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για λοίμωξη.
Για τους ανοσοκατασταλμένους η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε 14 Σεπτεμβρίου, ενώ η τρίτη δόση συστήνεται ακόμα σε όσους διαμένουν Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, στους υγειονομικούς και σε όσους είναι άνω των 60 ετών.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι δεν θα είναι υποχρεωτική, αλλά θα υπάρξει σύσταση.
Με εξαίρεση τους ανοσοκατασταλμένους, όσους λαμβάνουν αγωγή που ρίχνει την άμυνα του οργανισμού και τους άνω των 80, για τους οποίους η σύσταση είναι στις τέσσερις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού, η αναμνηστική δόση γίνεται στους έξι με οκτώ μήνες μετά τη δεύτερη δόση.
Τα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν για όλους είναι της Pfizer και της Moderna, δηλαδή όσα βασίζονται στην mRNA τεχνολογία που θεωρείται ότι αντιμετωπίζει καλύτερα τη μετάλλαξη Δέλτα.
«Διάφορες εργαστηριακές μελέτες, αλλά και επιδημιολογικά στοιχεία, καταδεικνύουν ότι όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι κάποιος και όσο πιο μεγάλο διάστημα έχει περάσει από την δεύτερη δόση, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να κολλήσει τον ιό», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι πιθανότητες βαριάς νόσησης ή και θανάτου είναι μικρές.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι υγειονομικοί είναι διαφορετική κατηγορία, καθώς έχουν μεγαλύτερα ποσοστά έκθεσης στον ιό. «Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την μετάδοση στο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και για την αποφυγή αποδυνάμωσης του συστήματος υγείας που μπορεί να προκύψει εάν μεγάλος αριθμός υγειονομικών νοσήσει», τόνισε.
Προς το παρόν, όπως είπε, υπάρχει σκεπτικισμός για το αν η «αναμνηστική» δόση είναι απαραίτητη και για τον γενικό πληθυσμό. Η διασπορά θα μειωθεί πιο αποτελεσματικά, εξήγησε, όταν εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι, καθώς έχουν περισσότερες 10 φορές περισσότερες πιθανότητες νοσήσουν σε σχέση με έναν εμβολιασμένο που έκανε τη δεύτερη δόση πριν από επτά μήνες.