Ολοκληρώθηκε το απόγευμα η Συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στα πλαίσια της 85ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέντευξη του έγιναν ερωτήσεις επί πολλών θεμάτων, ενώ συχνές αναφορές έγιναν στο κυβερνών κόμμα.
Για τον εμβολιασμό
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως ο εμβολιασμός «που είναι ελπίδα δεν προχωρά όπως θα έπρεπε, τα επίπεδα εμβολιασμού είναι χαμηλά και έχει επιπεδοποιηθεί η καμπύλη». «Το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και δεν μπορεί να πείσει γιατί αντί να χρηματοδοτήσει το μήνυμα με στοχευμένες καμπάνιες χρηματοδότησε το μέσο. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι το τελευταίο μέσο».
Για την οικονομία
«Ανήθικο να νομοθετείς μόνο για τον εαυτό σου και την τάξη σου», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας για το μέτρο της απαλλαγής φορολογίας στη μεταβίβαση και τις γονικές παροχές μέχρι 800.000 ευρώ. Σημείωσε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία αυτό αφορά το 0,4% των φορολογουμένων, και προσέθεσε: «Ο κ. Μητσοτάκης φορολογεί για την τάξη του και ίσως για τον εαυτό του με βάση το πόθεν έσχες του».
«Εάν επρόκειτο για αφορολόγητο σε μεταβίβαση περιουσίας και γονικής παροχής μέχρι 150.000 ή 300.000 ευρώ δεν θα θέταμε ζήτημα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι «…τώρα ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνει στα 800.000, άρα δεν ενδιαφέρεται για την μεγάλη πλειοψηφία αλλά για την τάξη του. Θα βλέπαμε την δυνατότητα να πάει το ποσό μέχρι τις 300.000 ευρώ».
Όσον αφορά στην προηγούμενη διακυβέρνηση τους, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «ήταν εξαιρετικά σημαντική κίνηση που μειώσαμε τον ΦΠΑ στο ρεύμα από το 13% στο 6% και ήρθε ο κ. Χατζηδάκης και ενσωμάτωσε αυτή τη μείωση των 7 μονάδων στα τιμολόγια. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό ότι μειώθηκε ο συντελεστής στην εστίαση».
Προσέθεσε πως το θέμα του ΦΠΑ πρέπει να το βλέπει κανείς με βάση και τη δυναμική της οικονομίας. «Θα ήταν ευχής έργον να μπορούσαμε να μπούμε σε μια πιο ορθολογική διαχείριση. Στην παρούσα φάση εμείς εκτιμήσαμε ότι τα μέτρα που πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν για την ελάφρυνση των εργαζόμενων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών είναι τα μέτρα που καταθέσαμε χθες».
Τέλος συμπλήρωσε ότι χρειάζεται παρέμβαση για να μειωθεί το μεγάλο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και να στραφεί η παραγωγή σε πιο ανταγωνιστικά προϊόντα.
Για τα μέτρα που έχει εξαγγείλει
Απαντώντας σε ερώτηση για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα που εξήγγειλε, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην κριτική που του ασκεί ο πρωθυπουργός λέγοντας: «Θεωρώ αδιανόητο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης ως εκπρόσωπος ενός κόμματος που διέλυσε τη μεσαία τάξη από το 2012, να λέει σε μένα που προέρχομαι από τη μεσαία τάξη ότι δεν έχω δικαίωμα να ομιλώ. Μιλά εκείνος που δεν γνωρίζει πόσο έχει μία φρατζόλα ψωμί».
Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της μεσαίας τάξης επί της κυβέρνησής του είπε «αναγκαστήκαμε να επιβαρύνουμε την μεσαία τάξη κατά την διάρκεια της θητείας μας». «Δεν ήταν επιλογή μας, ήταν ανάγκη εθνική για να βγούμε από τα μνημόνια και να ρυθμίσουμε το χρέος…» σημείωσε και προσέθεσε: «Εμείς αφήσαμε 37 δισ. στο δημόσιο ταμείο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τι αφήνει; Αφήνει χρέη και μόνο χρέη».
Για το προσφυγικό
«Αισθάνομαι ντροπή γι’ αυτό που συμβαίνει και για τη στάση που κρατά η κυβέρνηση απέναντι στα προσφυγόπουλα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Είπε πως είναι ανήσυχος από τις διεθνείς εξελίξεις, σημειώνοντας πως «όσο υπάρχουν επεμβάσεις σε χώρες το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με λογική δεσμοφύλακα…».
Ειδικότερα για την κρίση στο Αφγανιστάν, είπε ότι «δεν αρκεί να λες ότι “η Ελλάδα θα κλείσει τα σύνορα”». «Αν δεν διεκδικήσεις μετεγκαταστάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ξαναβρεθούμε μπροστά σε δυσκολίες» σημείωσε και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα με επικοινωνιακούς όρους.
Για τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ
Σε ερώτηση για το αν θα δεχόταν ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά. Και όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά τόσο πιο βέβαιο θα είναι ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης».
Για το AUKUS
Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Αυστραλίας είναι εξέλιξη που δεν είναι σε θετική κατεύθυνση, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και επισήμανε: «Είναι μία συμφωνία που μας γυρίζει σε λογικές ψυχρού πολέμου και δημιουργεί ερωτηματικά για τη συνοχή και τον λόγο ύπαρξης της ατλαντικής συμμαχίας, όταν αγνοούνται σύμμαχες δυνάμεις. Δημιουργεί ερωτήματα για την Ευρώπη όταν αγνοείται».
«Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να ευνοεί μία χώρα όπως η Ελλάδα που βασίζει την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στο διεθνές δίκαιο… Απαιτείται η χώρα να αποκτήσει μία καθαρή εθνική στρατηγική» σημείωσε.