Με εκδηλώσεις μνήμης τιμήθηκε η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην Αθήνα. Μία ημέρα μνήμης και περισυλλογής, η οποία έχει καθιερωθεί για τις 14 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο.
Στην πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της γενοκτονίας και ακολούθησε τελετή κατάθεσης στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Παρόν στην εκδήλωση ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και πολλοί άλλοι που αποφάσισαν να δώσουν το παρόν στη σημαντική αυτή εκδήλωση.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ήθελε τη σημερινή μέρα να στείλει μήνυμα προς την Τουρκία να μην παραχαράσσει την ιστορία και να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.
Παράλληλα αναφέρθηκε στον εθνικό διχασμό που είχε προηγηθεί της Μικρασιατικής Καταστροφής και τόνισε την ανάγκη να μην επαναληφθούν στο μέλλον τέτοια φαινόμενα. «Η ιστορική μνήμη είναι χρήσιμη, όχι μόνο όταν μας πονά, αλλά κι όταν μας διδάσκει και μας καθοδηγεί», ανέφερε σχετικά.
Ο ίδιος βρέθηκε στην εκδήλωση ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.
«Όσο κι αν εξυπηρετείται ο τουρκικός αναθεωρητισμός και η παραχάραξη της Ιστορίας, τα εγκλήματα στη Μικρά Ασία επιβεβαιώνονται από ιστορικές πηγές και αξιόπιστες μαρτυρίες. Οι σφαγές του ελληνικού πληθυσμού στη Δυτική Μικρά Ασία και στον Πόντο ήταν μαζικές. Ο Ρακτιβάν, σύμβουλος του Βενιζέλου κατά τη Συνδιάσκεψη της Λοζάνης αποτιμούσε τα θύματα των Ελλήνων σε περίπου 500.000. Οι πρόσφυγες που εκπατρίστηκαν ξεπερνούσαν το 1,5 εκατομμύριο» τόνισε στην ομιλία του.
«Επομένως, όσοι θέλουν να παραχαράξουν την Ιστορία και να πουν ότι οι Έλληνες κάνανε δήθεν θηριωδίες στη Μικρά Ασία, θα πρέπει να αναλογιστούν τις δικές τους ιστορικές ευθύνες και να μην προσβάλλουν τη μνήμη όσων μαρτύρησαν στα χώματα αυτά», σημείωσε.
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τελείωσε το λόγο του λέγοντας: «Ποτέ ξανά, λοιπόν, τέτοιες έριδες, ποτέ ξανά τέτοιες συμφορές! Ας είναι ελαφρύ το χώμα όλων των θυμάτων αυτής της τραγωδίας κι ας είναι ζωντανή η μνήμη μας ως ένδειξη σεβασμού στους απογόνους των Μικρασιατών, αλλά και σε όλους εμάς, για να πούμε όλοι μαζί “ποτέ ξανά” σε τέτοια συμφορά».