Με τη σκέψη και την καρδιά σε όλους εκείνους που άφησαν την τελευταία τους πνοή στις αλησμόνητες πατρίδες, πραγματοποιήθηκαν σήμερα εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το χορό των τιμητικών εκδηλώσεων άνοιξε η Θεσσαλονίκη και ακολούθησαν κι άλλες στις έδρες νομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πάντα παρουσία των τοπικών Αρχών και αντιπροσωπειών προσφυγικών σωματείων.
Στη Θεσσαλονίκη τελέστηκε, το πρωί, επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του μητροπολίτη Χρυσοστόμου Σμύρνης.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, ο υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της ΠΚΜ Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, οι βουλευτές Στράτος Σιμόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας, Κώστας Ζουράρις, Κατερίνα Νοτοπούλου, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και εκπρόσωποι σωματείων και συλλόγων του ποντιακού και προσφυγικού και μικρασιατικού ελληνισμού, κ.ά..
«Η μαύρη επέτειος της Μικρασιατικής Καταστροφής – μια από τις πιο οδυνηρές στιγμές του Ελληνισμού, οδηγεί τη σκέψη μας στη Σμύρνη, στο Αϊβαλί, στην Ερυθραία, στο Αδραμύττιο, στο Δικελί, στην Πέργαμο, στη Φώκαια… Ζωντανεύει μνήμες από σφαγές, λεηλασίες, εμπρησμούς… Τονώνει όμως ταυτόχρονα τη βούληση μας να κινηθούμε με σύνεση και αποφασιστικότητα, με τόλμη και εθνική αυτοπεποίθηση για να υπερασπισθούμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας στη γη και τις θάλασσές μας», δήλωσε μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ο Σταύρος Καλαφάτης.
«Στα εθνικά μας θέματα έχουμε χαράξει ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Και από τις γραμμές αυτές, δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Αυτή είναι απόφαση, αυτή είναι η πολιτική μας» πρόσθεσε ο υφυπουργός.
Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, η οποία αναφέρθηκε σε καταγεγραμμένες διηγήσεις θυμάτων για τις πράξεις βίας, τις σφαγές και τα δεινά που υπέστησαν τότε οι χριστιανικοί λαοί της Ανατολής.
«Οι Τούρκοι αρνούνται και σήμερα τις σφαγές των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής. Και όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με αδιάσειστα ντοκουμέντα, τ’ αποδίδουν στις αναπόφευκτες ακρότητες του πολέμου. Τους διαψεύδει όμως ο Τζορτζ Χόρτον. Ο Αμερικανός πρόξενος στη Σμύρνη που έσωσε χιλιάδες ψυχές δίνοντας τους αμερικάνικα ονόματα και φυγαδεύοντας τους» ανέφερε στην ομιλία της η αντιπεριφερειάρχης της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.
Η Βούλα Πατουλίδου αναφέρθηκε και σε άλλες ανθρωπιστικές κρίσεις και καταστροφές στα επόμενα χρόνια, ως αποτέλεσμα της τουρκικής «επιθετικότητας», που όπως είπε, συνεχίζεται, όπως και η στάση της Τουρκίας να μην αναγνωρίζει τα ιστορικά δεδομένα, «διαστρεβλώνοντας μόνιμα την αλήθεια» . Μίλησε όμως και για τις ευθύνες του Ελληνισμού διαχρονικά, για τα λάθη και για τα συμπεράσματα που βγαίνουν από την Ιστορία, λέγοντας: «Όσες φορές μείναμε μόνοι χωρίς συνέργειες και συμμαχίες, βγήκαμε λαβωμένοι και λειψοί. Όταν όμως δομήσαμε έγκαιρα δυνατές συμμαχίες, γίναμε υπολογίσιμη δύναμη».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρθηκε με δηλώσεις του, στις διώξεις που υπέστη τα χρόνια εκείνα ο Ελληνισμός της Ανατολής.
«Γύρω στο 1922, περίπου 1.700.000 Έλληνες υπήρχαν στα παράλια της Μικράς Ασίας, 730.000 στη Θράκη και στην Κωνσταντινούπολη, 350.000 στον Πόντο και 70.000 στα Άδανα. Όλος αυτός ήταν ο ακμαίος πληθυσμός αυτών των περιοχών, που στις μαύρες εκείνες μέρες του ΄22, ουσιαστικά, είτε σφαγιάστηκε, είτε αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις μητέρες πατρίδες», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.
«Από τη μία πλευρά, ο ερχομός τους εδώ βοήθησε πολύ στην ανάπτυξη της Ελλάδας. Από την άλλη, δεν παύουμε ούτε μία ημέρα να θυμόμαστε, να τιμούμε όλους αυτούς οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες, σφαγιάστηκαν, βιάστηκαν κι άφησαν πίσω κενό ένα κομμάτι που ήταν τόσο σημαντικό στην πορεία των χιλιάδων ετών του Ελληνισμού. Τιμούμε και σεβόμαστε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά συγχρόνως δεν ξεχνούμε», πρόσθεσε.