Η τρύπα στο στρώμα του όζοντος που σχηματίζεται κάθε χρόνο πάνω από τον Νότιο Πόλο έχει φέτος τον Σεπτέμβριο μεγαλώσει κατά 75% περισσότερο σε σχέση με κάθε άλλη χρονιά τέτοια εποχή από το 1979, και είναι πλέον μεγαλύτερη ακόμη και από την Ανταρκτική.
Tο στρώμα όζοντος στη στρατόσφαιρα προστατεύει σαν ασπίδα από την επιβλαβή υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.
Κάθε χρόνο μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου, που είναι η εποχή της άνοιξης στο νότιο ημισφαίριο, το όζον αραιώνει πάνω από την Ανταρκτική, με την τρύπα να φθάνει στο μέγιστο μέγεθός της από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Οκτωβρίου.
Όμως φέτος οι διαστάσεις της είναι οι μεγαλύτερες εδώ και πολλές δεκαετίες, χωρίς να είναι σαφές γιατί αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με το New Scientist και τον Guardian. Το 2020 η τρύπα είχε έκταση έως περίπου 24 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ φέτος ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει ξεπεράσει κατά πολύ αυτό το μέγεθος.
Το φαινόμενο παρακολουθείται από τους επιστήμονες της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Copernicus για την Παρατήρηση της Ατμόσφαιρας (CAMS), οι οποίοι δεν αποκλείουν ότι στις αρχές Οκτωβρίου θα έχει μεγαλώσει κι άλλο.