Μια ευρεία εταιρική σχέση ασφάλειας στη ζώνη του Ινδικού-Ειρηνικού, η οποία ενδέχεται να υπονομεύσει τις γαλλικές βλέψεις στην περιοχή, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία, με στόχο την οικοδόμηση ενός μετώπου ενάντια στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.
Το σύμφωνο φέρει την ονομασία AUKUS και προβλέπει την παράδοση ενός στόλου πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία. «Επιδιώκουμε την ανάπτυξη οκτώ» δήλωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.
Το… ντιλ έκλεισε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Σκοτ Μόρισον με τον Μπόρις Τζόνσον και τον Τζο Μπάιντεν, με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς που επιδιώκει να ενισχύσει τις συμμαχίες προς όλες τις κατευθύνσεις ενάντια στην Κίνα.
Μετά από αυτή την εξέλιξη –που «αναγκάζει» τις ΗΠΑ να μοιραστούν ιδιαίτερα ευαίσθητη τεχνολογία–, η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τη γιγαντιαία σύμβαση του 2016 με τη Γαλλία για την προμήθεια συμβατικών υποβρυχίων.
«Η απόφαση που λάβαμε να μην συνεχίσουμε με τα υποβρύχια κατηγορίας Attack και να το ακολουθήσουμε άλλο δρόμο δεν είναι αλλαγή νοοτροπίας, είναι αλλαγή ανάγκης», δήλωσε ο Σκοτ Μόρισον, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης την αγορά αμερικανικών πυραύλων Tomahawk.
Από τη μεριά του ο Τζο Μπάιντεν για να… γλυκάνει το Παρίσι που χάνει μια συμφωνία ύψους 31 δισεκατομμυρίων ευρώ (την οποία ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί, μιας και έχει χαρακτηριστεί «σύμβαση του αιώνα» για τη γαλλική αμυντική βιομηχανία), διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν «να συνεργαστούν στενά με τη Γαλλία» στην πολύ μεγάλης σημασίας στρατηγική ζώνη του Ινδικού-Ειρηνικού.
Παράλληλα το σύμφωνο AUKUS είναι και μια διπλωματική επιτυχία για τον Μπόρις Τζόνσον, την οποία είχε ανάγκη για την αποφυγή της διεθνούς απομόνωσης του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit.
«Η μόνη χώρα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μοιραστεί ποτέ αυτή την τεχνολογία πυρηνικής πρόωσης είναι με την Μεγάλη Βρετανία από το 1958», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας: «Αυτή είναι μια θεμελιώδης απόφαση, θεμελιώδης. Θα δεσμεύσει την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία για γενιές».
Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε, και στο οποίο γίνεται λόγος για «ειρήνη και για σταθερότητα στην περιοχή», δεν υπάρχει καμία αναφορά στην Κίνα, ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η νέα συμμαχία στοχεύει πρώτα και κύρια στις περιφερειακές βλέψεις του Πεκίνου.