Με μια σεμνή αλλά φορτισμένη συναισθηματικά τελετή το βράδυ της Τρίτης, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, οι Μικρασιάτες της Καλαμάτας τίμησαν τους προγόνους τους.
Μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας βρέθηκαν στο Χιλιόμετρο κρατώντας φαναράκια και χάρτινα καραβάκια. Πάνω ήταν γραμμένα τα ονόματα των δικών τους ανθρώπων.
Η πομπή στο λιμενοβραχίονα, μια ιδιότυπη λιτανεία, έγινε πρώτη φορά το 2018, ένας φόρος τιμής σε αυτούς που ξεριζώθηκαν βίαια από την πατρίδα τους, που έχασαν τους δικούς τους, τις περιουσίες τους, που βασανίστηκαν και σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους.
«Τα καραβάκια συμβολίζουν το πώς διέσχισαν αυτοί οι άνθρωποι το Αιγαίο και τα φαναράκια είναι για τις ψυχές τους», δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Ρούλα Μητράκου.
Σύμφωνα με το Messinia Live, στην Καλαμάτα το 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, έφτασαν 4.216 πρόσφυγες. Την επόμενη χρονιά, πριν από την Ανταλλαγή με τη Συνθήκη της Λοζάνης, στην καταγραφή πληθυσμού που έγινε στη Μεσσηνία οι Μικρασιάτες ήταν 9.323 άτομα.
Οι μισοί παρέμειναν στο Δήμο Καλαμάτας, αρκετοί πήγαν στο Δήμο Μεσσήνης, ενώ οι υπόλοιποι διασκορπίστηκαν στη Μεσσηνία, με σαφή προτίμηση στις παραθαλάσσιες περιοχές, διαμένοντας τα πρώτα χρόνια σε άθλια παραπήγματα.