Σε ποινές κάθειρξης έως και επτά έτη και χρηματική αποζημίωση για την οικογένεια του θύματος καταδικάστηκαν από δικαστήριο του Κιργιστάν πέντε άνδρες που κρίθηκαν ένοχοι για την απαγωγή της 27χρονης Αϊζάντα Κανατμπέκοβα με σκοπό το… γάμο.
Η νεαρή γυναίκα βρέθηκε νεκρή τον περασμένο Απρίλιο.
Οι πέντε κατηγορούνται ότι την άρπαξαν από το κέντρο του Μπισκέκ, της πρωτεύουσας του Κιργιστάν. Την έβαλαν με τη βία σε ένα αυτοκίνητο και της έδεσαν τα χέρια.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με τη δικογραφία, ο υποψήφιος σύζυγος τη βίασε και τη στραγγάλισε. Ακολούθως αυτοκτόνησε δίπλα της χρησιμοποιώντας μαχαίρι· τα σώματά τους βρέθηκαν από έναν βοσκό μέσα στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για την απαγωγή, λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα από την πρωτεύουσα.
Τα πλάνα από κάμερες κλειστού κυκλώματος που δείχνουν τη στιγμή της αρπαγής της Αϊζάντα Κανατμπέκοβα έγιναν viral, με το θέμα να προκαλεί οργή στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και διεθνή κατακραυγή.
Εκατοντάδες κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν, ζητώντας ταυτοχρόνως την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών. Τουλάχιστον 40 αστυνομικοί –ανάμεσά τους και ο αρχηγός του τμήματος του Μπισκέκ– τέθηκαν σε αργία, καθώς δεν υπήρξε άμεση κινητοποίηση για τον εντοπισμό της 27χρονης.
Η «παράδοση» της απαγωγής της νύφης είναι παμπάλαια στο μουσουλμανικό Κιργιστάν των 6,5 εκατ. κατοίκων. Υπήρχε από την εποχή των νομάδων, προτού η χώρα γίνει σοβιετική δημοκρατία τη δεκαετία του 1920, και δεν έχει εγκαταλειφθεί.
Αντιθέτως, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991 οι εξαναγκαστικοί γάμοι έχουν γίνει ολοένα και πιο συχνοί, παρά το γεγονός ότι η πρακτική τιμωρείται από το νόμο από το 2013. Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι ένας στους πέντε γάμους γίνεται με αυτόν τον τρόπο.
Τα τελευταία χρόνια πολλές οργανώσεις έχουν κινητοποιηθεί για να αλλάξει αυτή η νοοτροπία. Μεγάλες διαδηλώσεις είχαν γίνει και το 2018, όταν η 20χρονη φοιτήτρια Μπουρουλάι Τουρντάλι Κίζι δολοφονήθηκε από τον απαγωγέα της μέσα σε ένα αστυνομικό τμήμα ενώ ετοιμαζόταν να υποβάλει μήνυση σε βάρος του.