Τη μυροβλύζουσα θαυματουργή Κάρα του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονα του ιαματικού, που φυλάσσεται αιώνες τώρα στην Ιερά Μονή Παναχράντου Άνδρου, υποδέχθηκε χθες το απόγευμα ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα Βότση της Ιεράς Μητρόπολης Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς.
Η έλευση στην Καλαμαριά της τίμιας Κάρας του αγίου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, το έτος 2017 και έκτοτε κάθε χρόνο, μ’ εξαίρεση το 2020 λόγω της πανδημίας.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνου προς πνευματική ενίσχυση, ευλογία και αγιασμό, αρχικά όλων των πιστών της ενορίας του Αγίου Παντελεήμονα που βοήθησαν στη θεμελίωση και αποπεράτωση, από το 1983, του μεγαλειώδους τούτου ναού, καθώς και όλων των Καλαμαριωτών.
Τη θαυματουργό Κάρα συνοδεύει ο ηγούμενος της μονής, γέροντας Ευδόκιμος Φραγκουλάκης, που υπηρετεί 65 έτη την Παναγία Πανάχραντο.
Την τίμια Κάρα υποδέχθηκε προ των πυλών του ναού ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος.
«Δυστυχώς πέρυσι αυτή η ευλογημένη συνήθεια, λόγω κορονοϊού δεν πραγματοποιήθηκε. Αλλά φέτος, ο Άγιος Παντελεήμων έπρεπε να έρθει και στο αρχοντικό του. Η μονή στην Άνδρο είναι το υπέροχο εξοχικό του, εδώ στην Καλαμαριά γέροντα είναι το αρχοντικό του. Είπαμε λοιπόν, να τολμήσουμε να ζητήσουμε από τον γέροντα και τον μητροπολίτη Σύρου, στου οποίου τη δικαιοδοσία ανήκει το μοναστήρι της Παναχράντου, να έρθει η τίμια Κάρα στην Καλαμαριά μας. Και δόξα τω Θεώ επέτρεψε ο Άγιος Σύρου, συναίνεσε ο Άγιος γέροντας και σήμερα η Αγία Κάρα του Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος βρίσκεται εδώ.
»Τι σημαίνει ότι η Κάρα του Αγίου Παντελεήμονος είναι στην Καλαμαριά. Σημαίνει, ότι έχουμε στην Καλαμαριά τον καλύτερο και σπουδαιότερο γιατρό. Σε μια εποχή που χρειαζόμαστε γιατρούς και που οι γιατροί καταβάλλουν φιλότιμη και σπουδαία προσπάθεια, για να μας βοηθήσουν, ούτως ώστε να ανταπεξέλθουμε σ’ αυτήν την ιστορία της πανδημίας, σήμερα στην Καλαμαριά μας έχουμε τον σπουδαιότερο γιατρό που υπάρχει. Και αυτός είναι ο Μεγαλομάρτυρας Παντελεήμων. Αυτό δεν το λέω τυχαία, αλλά μετά λόγου γνώσεως. Διότι ο Άγιος Παντελεήμων, από τον αιώνα των διωγμών, των πρώτων χριστιανικών χρόνων, που μαρτύρησε, μέχρι και σήμερα, κάνει πολλά θαύματα και θεραπεύει καρκινοπαθείς, κωφούς, τυφλούς, καθώς και ανθρώπους που έχουν ψυχικά νοσήματα. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά δίνει θάρρος και παρηγοριά σε απογοητευμένους και απελπισμένους.
https://vimeo.com/602388736
»Για αυτό πιστεύω πως η έλευση και η παραμονή της τίμιας Κάρας του Αγίου, επί δέκα ημέρες στο ναό, αποτελεί μεγάλη τιμή για τον κλήρο και την μητρόπολη. Ο άμισθος ιατρός, ο ιατρός αυτός δεν παίρνει φακελάκια, είναι άμισθος, ούτε καν μισθό παίρνει, είναι σήμερα ανάμεσά μας. Γι’ αυτό θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω τόσο τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Σύρου, όσο και τον Άγιο γέροντα π. Ευδόκιμο, που κρατάει από το 1957 Θερμοπύλες με τον τρόπο του, εκεί στην Άνδρο. Τον ευχαριστούμε, τον ευγνωμονούμε και του ευχόμαστε ο Θεός να του δίνει δύναμη και υγεία», είπε στη σύντομη προσλαλιά του ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς Ιουστίνος.
Στη συνέχεια τελέστηκε ιερά αγρυπνία. Η τίμια Κάρα του Αγίου Παντελεήμονα θα παραμείνει στον ιερό ναό μέχρι και τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, ενώ καθημερινά θα τελούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ιερές ακολουθίες και θα εκφωνούνται πνευματικές ομιλίες.
Ο Άγιος Παντελεήμων
Ο Άγιος Παντελεήμων γεννήθηκε στη Νικομήδεια της Βιθυνίας, περί τα μέσα του 3ου αι. μ.Χ. Ονομαζόταν Παντολέων και προερχόταν από εύπορη οικογένεια της πόλης. Ο πατέρας του ήταν ειδωλολάτρης, ενώ η μητέρα του Ευβούλη είχε ασπαστεί το χριστιανισμό και άρχισε να του μιλά για τον Χριστό από την πρώιμη παιδική ηλικία. Δυστυχώς, όμως, την έχασε νωρίς. Ο Παντολέων απέκτησε εγκύκλιο παιδεία και στη συνέχεια σπούδασε ιατρική, ενώ διακρινόταν για το ρητορικό του λόγο. Ασπάστηκε τον χριστιανισμό μετά τη συνάντηση που είχε με τον Άγιο Ερμόλαο, που υπήρξε πνευματικός της μητέρας του και βαπτίστηκε χριστιανός. Όταν πέθανε ο πατέρας του, εκποίησε τη μεγάλη περιουσία που κληρονόμησε, για να βοηθήσει τους φτωχούς και πρόσφερε τις ιατρικές του υπηρεσίες χωρίς χρέωση. Το γεγονός αυτό ώθησε πολλούς ιατρούς να τον καταγγείλουν και να υποδείξουν στα ανάκτορα πως είναι Χριστιανός.
Έτσι συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Αυτοκράτορα Διοκλητιανό. Εκεί του ζητήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα για να αφεθεί ελεύθερος. Αρνούμενος να θυσιάσει σε ψεύτικους θεούς, όπως τους είπε, έστειλαν έναν παράλυτο να τον θεραπεύσει, είτε αυτός, είτε οι ιερείς των ανακτόρων για να φανεί ποιος είναι ο αληθινός Θεός. Ο Άγιος θεράπευσε τον παράλυτο, γεγονός που προξένησε κατάπληξη. Παρόλα αυτά ο Αυτοκράτορας θέλησε και πάλι να τον μεταπείσει. Αφού αρνήθηκε και πάλι ο Άγιος, οδηγήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια, που δεν του προξενούσαν πόνο. Τελικά αποφασίστηκε να τον αποκεφαλίσουν. Κατόπιν του αποκεφαλισμού από την πληγή έτρεξε γάλα αντί για αίμα. Το θαύμα αυτό ήταν η πιστοποίηση της μεγάλης αγιοσύνης του Παντελεήμονα πλέον, αφού, πριν μαρτυρήσει, φωνή από τον ουρανό του έδωσε αυτό το νέο όνομα. Η μνήμη του εορτάζεται στις 27 Ιουλίου.
Η Μονή Παναχράντου και η Κάρα του Αγίου Παντελεήμονος
Η Μονή Παναχράντου βρίσκεται σκαρφαλωμένη στην πλαγιά του όρους Γερακώνες και είναι το ωραιότερο βυζαντινό μοναστήρι της Άνδρου. Κτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά το 963, κατά την επιστροφή του από την εκστρατεία, κατά των Αράβων, της Κρήτης. Η μονή παρουσιάζει, κατά το τύπο των βυζαντινών μοναστηριών, όψη φρουρίου και η έκταση που καταλαμβάνει είναι αρκετά μεγάλη.
Η παρουσία και η υπόσταση των ελληνικών μοναστηριών είναι συνυφασμένη με την ιστορία του έθνους μας. Πρόκειται για μια σχέση προσφοράς και αγάπης. Έτσι, την περίοδο της Εθνικής Επαναστάσεως, σύμφωνα με ιστορικούς της εποχής, πρώτοι οι μοναχοί της Παναχράντου κήρυξαν την επανάσταση στο νησί της Άνδρου. Επίσης, ο Παναχραντινός μοναχός και μητροπολίτης Τζίας και Θερμίων Νικόλαος Ρούσσος, ήταν εκείνος που ευλόγησε τα όπλα της εν Μολδοβλαχία αρξαμένης επαναστάσεως, υπό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, τον Φεβρουάριο του 1821.
Κατά την πάροδο των αιώνων, η μεγάλη ανάπτυξη της μονής ώθησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο να την ανακηρύξει σε Σταυροπηγιακή το έτος 1683, προσδίδοντάς της μεγάλη ανεξαρτησία και πολλά προνόμια.
Στη μονή φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.
Επίσης φυλάσσονται και τεμάχια από τα λείψανα των Άγιων Αβερκίου, Χαραλάμπους, Τρύφωνος κ.ά. Το σπουδαιότερο, όμως, από τα Άγια Λείψανα που φυλάσσονται εδώ, είναι η τίμια Κάρα του Άγιου Παντελεήμονα, η οποία μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη το 1705, με τη σύμφωνη γνώμη του τότε Πατριάρχη Κοσμά του Γ’.
Το μοναστήρι εορτάζει στις 27 Ιουλίου, του Αγίου Παντελεήμονα, καθώς και στις 15 Αυγούστου.