Τις απειλές της Τουρκίας λόγω του σκισίματος σελίδας από το βιβλίο αγγλικών της Β’ Λυκείου στην Κύπρο, που υμνούσε τον Μουσταφά Κεμάλ, σχολίασε με εύστοχο τρόπο η δραστήρια εκπαιδευτικός Βασιλική Τσανακτσίδου, η οποία ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ.
Γέννημα-θρέμμα της Ακρινής Κοζάνης, ενός ποντιακού χωριού όπου ακούγονται πολύ τα ποντιακά, η Βασιλική Τσανακτσίδου αποτελεί ενεργό μέλος της Ποντιακής Κοινότητας Νόργουοκ «Ο Πόντος» και φλογερή αγωνίστρια για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που πολύ συχνά παίρνει θέση σε θέματα που αφορούν την επιθετική πολιτική της Τουρκίας.
«Έσκισαν στην Κύπρο τη σελίδα που υμνούσε τον Κεμάλ τον γενοκτόνο.
Όχι δεν με εκπλήσσει η αντίδραση του τουρκικού κράτους που μας απειλεί ότι όποιος δεν σέβεται τον γενοκτόνο θα βρει απέναντί του την Τουρκική Δημοκρατία (την ποια;) και το τουρκικό έθνος. Ξέχασαν να μας απειλήσουν και με τον πεντάστερο τουρκικό στρατό που εδώ και δεκαετίες πολεμάει με τα εικοσάχρονα κορίτσια του Κουρδιστάν και δυσκολεύεται.
Όχι δεν με εκπλήσσει η αντίδραση των γιαλαντζί Διεθνιστών που εξοργίστηκαν με την “απρεπή“ συμπεριφορά αυτών που έσκισαν την σελίδα και αποσύρουν το βιβλίο.
Αυτοί οι ντεμέκ Διεθνιστές προσπαθούν εδώ και χρόνια να μας πείσουν ότι το ό,τι έσφαξε ο γενοκτόνος τους προγόνους μας είναι πράξη φιλίας των λαών και πρέπει να την υμνούμε και να πούμε και ένα ευχαριστώ όπως έκανε ο Βενιζέλος.
»Λοιπόν για να συνεννοηθούμε. Και εμείς για την φιλία των λαών αγωνιζόμαστε για αυτό διεκδικούμε την αναγνώριση της γενοκτονίας των προγόνων μας. Γιατί για να υπάρχει φιλία ανάμεσα στους λαούς πρέπει να υπάρχει σεβασμός του ενός λαού προς τον άλλον και για να σε σεβαστώ εγώ φίλε τουρκικέ λαέ πρέπει να παραδεχτείς να λάθη σου για να μην τα επαναλάβεις και πρέπει να ζητήσεις συγνώμη. Αυτό είναι Φιλία των Λαών.
»Το να πίνουμε μαζί ρακί και να τρέχουμε στην Πόλη να αγοράσουμε φτηνά δερμάτινα και να χορεύουμε μαζί τσιφτετέλι τρώγοντας κιοφτέδες γιαουρτλού δεν είναι φιλία των λαών. Αυτό γκομενιλικι είναι… της μιας βραδιάς», γράφει μεταξύ άλλων η Πόντια εκπαιδευτικός και δημιουργός της ταινία μικρού μήκους Genocide – A true story (Γενοκτονία –Μια αληθινή ιστορία).
Ολόκληρη η ανάρτηση της Βασιλικής Τσανακτσίδου: