Εάν σήμερα ζούσε στις 8 Σεπτεμβρίου θα γιόρταζε τα 32α γενέθλιά του. Ο λόγος για τον Τιμ Μπέργκλινγκ, ή καλύτερα τον Σουηδό DJ και μουσικό παραγωγό Avicii, ο οποίος αυτοκτόνησε στις 20 Απριλίου 2018. Μεταξύ των μεγάλων επιτυχιών του τα «Wake Me Up» (με φωνητικά του Αμερικανού τραγουδιστή Aloe Blacc), «Hey Brother» (με τον Dan Tyminski) και «Sunshine» (συνεργασία με τον David Guetta).
Στις 16 Νοεμβρίου από τον εκδοτικό οίκο Sphere αναμένεται να κυκλοφορήσει το βιβλίο Tim – The Official Biography of Avicii, που ήδη προωθείται ως «ευαίσθητη βιογραφία του εμβληματικού DJ που χάθηκε πολύ σύντομα».
Στην περίληψη ο Avicii χαρακτηρίζεται ως «μουσικός οραματιστής ο οποίος μέσω της αντίληψής του για τις μελωδίες ήρθε να καθορίσει την εποχή που η σουηδική και ευρωπαϊκή house μουσική κυρίευσαν τον κόσμο». Εντούτοις, τονίζεται ότι ήταν επίσης ένας εσωστρεφής και εύθραυστος νεαρός άνδρας που αναγκάστηκε να μεγαλώσει με απάνθρωπα γρήγορο ρυθμό – η καριέρα του είχε ξεκινήσει όταν ήταν ακόμα έφηβος.
Το βιβλίο είναι γραμμένο από τον Σουηδό δημοσιογράφο και παραγωγό ντοκιμαντέρ Måns Mosesson, με βάση συνεντεύξεις με συγγενείς, φίλους και συναδέλφους του Avicii. Για να καταλάβει την εκτόξευση της καριέρας του στην κορυφή του παγκόσμιου κινήματος EDM στις αρχές του 2010, ο συγγραφέας ταξίδεψε στο Μαϊάμι, στην Ίμπιζα, στο Λος Άντζελες και αλλού.
Το καλοκαίρι του 2016, μετά από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που οδήγησαν σε νοσηλεία στο νοσοκομείο, ο Avicii ανακοίνωσε ότι σταματά τις περιοδείες, παρά το γεγονός ότι ήταν στη λίστα του Forbes με τους πέντε πιο ακριβοπληρωμένους DJs.
«Ξεκίνησα να πίνω για να μην αγχώνομαι. Έχεις ανάγκη την αυτοπεποίθηση που νιώθεις υπό την επήρεια» είχε πει στο περιοδικό GQ τρία χρόνια νωρίτερα.
Μετά το θάνατό του (βρέθηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Ομάν, με την επίσημη ιατροδικαστική έκθεση να κάνει λόγο για ακατάσχετη αιμορραγία) ο φίλος και μέντοράς του Laidback Luke δήλωσε στο People: «Δεν ήθελε να είναι ένα γρανάζι της μουσικής βιομηχανίας. Τον έριξαν μέσα σε όλο αυτό. Το 2015 ήταν η τελευταία φορά που τον συνάντησα. Δεν υπήρχε ο Τιμ μέσα του. Ήταν ένα ζόμπι. Είχε γεράσει. Όταν τον είδα σε συναυλία του ήταν σαν να μην είχε ζωή. Το μόνο που ήθελε πραγματικά ήταν να κάνει καλή μουσική».
Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα ενισχύσουν το έργο του Ιδρύματος Τιμ Μπέργκλινγκ που υλοποιεί προγράμματα πρόληψης αυτοκτονιών και ευαισθητοποίησης για τις ψυχικές ασθένειες.