Την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του Covid-19 σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου.
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Τζένερ της Οξφόρδης και το Ινστιτούτο Καρκίνου Λουντβίγκ σχεδίασαν ένα εμβόλιο δύο δόσεων κατά του καρκίνου με βάση τη τεχνολογία του εμβολίου της AstraZeneca. Το εμβόλιο έχει ήδη δοκιμαστεί σε ποντίκια, όπου διαπιστώθηκε μείωση του μεγέθους του όγκου και βελτίωση του ποσοστού επιβίωσης και πλέον είναι έτοιμο να περάσει σε ανθρώπινες δοκιμές.
Η πρώτη δοκιμή θα γίνει με 80 συμμετέχοντες με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.
«Αυτή η νέα πλατφόρμα εμβολίου έχει τη δυνατότητα να φέρει την επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Άντριαν Χιλ, διευθυντής του Ινστιτούτου Τζένερ.
Η τεχνολογία των εμβολίων με mRNA μελετάται για περισσότερα από 20 χρόνια και λόγω του κορονοϊού δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη τους, αλλά και περισσότεροι πόροι. Έτσι πλέον η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εμβόλια άλλων ασθενειών, όπως ο καρκίνος.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία του εμβολίου έχει αποδειχθεί ότι δημιουργεί ισχυρές αποκρίσεις Τ-κυττάρων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση των όγκων.