Το τσάι είναι ένα αφέψημα για όλες τις εποχές. Σερβίρεται ζεστό, κρύο, με ζάχαρη, γάλα ή χωρίς και σε διάφορες γεύσεις και παραλλαγές. Η καταλληλότερη εποχή για ένα ζεστό τσάι, όμως, είναι πιθανότατα το φθινόπωρο καθώς αλλάζει ο καιρός και το κρύο επιζητεί μία ζεστή συντροφιά.
Και ο Πόντος φυσικά έχει παράδοση και δικό του τσάι, το οποίο έχει και ενεργητικές ιδιότητες.
Το ποντιακό τσάι φτιάχνεται από ένα φυτό που μοιάζει με τη ρίγανη. Μαζεύεται τον Ιούλιο, ενώ τον Ιούνιο συναντάται συχνά πλέον στις περισσότερες περιοχές του Κιλκίς. Από αυτό φτιάχνεται αυτό που είναι γνωστό ως μαύρο τσάι.
Πρόκειται για ένα φυτό του είδους vulgaris, το οποίο έχει ερυθρωπό άνθος και όχι λευκό, όπως η ρίγανη, ενώ διαφέρει και στη μυρωδιά. Η μυρωδιά έχει χαθεί στο είδος που αναπτύσσεται σήμερα στο Κιλκίς, αλλά και όταν αποξηραίνεται.
Το συγκεκριμένο τσάι έχει ευεργετικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Βοηθάει την πέψη, διεγείροντας τη λειτουργία της χοληδόχου κύστης. Ακόμη βοηθάει στην καταπολέμηση εσωτερικών μολύνσεων ενώ δρα καταπραϋντικά σε περιπτώσεις πονόλαιμου και βήχα.
Βοηθάει σε περιπτώσεις διάρροιας αλλά και στους πόνους των ρευματισμών. Ακόμη οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στο φυτό εμποδίζουν το γλαύκωμα με δράση ακόμη και κατά της εξέλιξης της ασθένειας.
Παρόλα αυτά οι κυοφορούσες πρέπει να είναι προσεκτικές με την χρήση του φυτού και καλύτερα να το αποφεύγουν.