Συγκλονιστικές φωτογραφίες που απαθανατίζουν όλη τη φρίκη της Γενοκτονίας των Αρμενίων, το 1915, «χάρισε» στην ανθρωπότητα μέσα από το 600σέλιδο ημερολόγιό της η Δανή Μαρία Γιάκομπσεν, εργαζόμενη σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και ορφανοτροφεία από το 1907 έως το 1919, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Οι φωτογραφίες της «μαμάς» πολλών παιδιών, ισοδυναμούν με πραγματική σφαίρα στην καρδιά και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην τεκμηριωμένη αποκάλυψη της αλήθειας για τη ζωή και το θάνατο εντός των συνόρων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Στην κεντρική φωτογραφία βλέπουμε μια Αρμένια μητέρα να κάθεται δίπλα στις σορούς των πέντε νεκρών παιδιών της, το 1915, στο Χαρπούτ, της κεντρικής Μικράς Ασίας.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα www.genocide-museum.am, τα άτυχα παιδιά τα είχαν χωρίσει από τη μητέρα τους και έτσι αυτά πέθαναν από ασιτία.
Η μοίρα αυτής της γυναίκας παραμένει άγνωστη. Το ίδιο και του συζύγου της, ο οποίος δεν αποκλείεται να είχε δολοφονηθεί πριν από τη λήψη αυτής της φωτογραφίας που μαζί με πολλές άλλες βρίσκονται στο βιβλίο της Γιάκομπσεν Maria Jacobsen, Diary 1907-1919 αλλά και στο αυθεντικό χειρόγραφο Original Manuscript by Nerses Pakhdikian, Mihran Simonan, Antelias-Lebanon, 1979, από όπου και μεταφράστηκαν στην αρμενική γλώσσα.
Γεννημένη το 1882, η Μαρία Γιάκομπσεν είχε μάθει για τις σφαγές Αρμενίων τη δεκαετία του 1890, όταν ήταν μικρή. Έτσι αφού σπούδασε και έγινε νοσοκόμα ταξίδεψε στην Τουρκία με την οργάνωση Kvindelige Missions Arbejdere (KMA) για να βοηθήσει τα ορφανά Αρμενόπουλα.
Ήταν μόλις 24 ετών, ωστόσο οι γιατροί στο Χαρπούτ πολύ γρήγορα της έδωσαν το προσωνύμιο «Ο άγγελος της σωτηρίας».
Η Γενοκτονία των Αρμενίων έφερε στην αγκαλιά της χιλιάδες παιδιά. Η ίδια υιοθέτησε τρία για να τα σώσει ωστόσο στην πραγματικότητα διέσωσε πολλές χιλιάδες ορφανά. Βραβεύτηκε για το έργο της πολλές φορές, από διαφορετικές χώρες και οργανισμούς. Εκείνη όμως χαιρόταν ξέροντας πόσα παιδιά επέζησαν με τη βοήθειά της.