Με C-17 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ αναχώρησε, χθες, από το αφγανικό έδαφος ο τελευταίος Αμερικανός στρατιωτικός, σηματοδοτώντας και το τέλος του 20ετούς πολέμου στη χώρα. Πρόκειται για τον υποστράτηγο Κρις Ντόναχιου, διοικητή της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας.
Ο Αμερικανός στρατιωτικός επιβιβάστηκε στην τελευταία πτήση που έφυγε από το διεθνές αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι».
«Ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης εγκατέλειψε το Αφγανιστάν», ανακοίνωσε μέσω Twitter η USCENTCOM, συνοδεύοντας το κείμενο με μια φωτογραφία τραβηγμένη μέσα από διόπτρα νυχτερινής όρασης.
The last American soldier to leave Afghanistan: Maj. Gen. Chris Donahue, commanding general of the @82ndABNDiv, @18airbornecorps boards an @usairforce C-17 on August 30th, 2021, ending the U.S. mission in Kabul. pic.twitter.com/j5fPx4iv6a
— Department of Defense 🇺🇸 (@DeptofDefense) August 30, 2021
«Θα βοηθήσουμε όλους όσοι θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν»
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγό Φρανκ Μακένζι τα αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους απομάκρυναν περισσότερους από 123.000 πολίτες. Επεσήμανε, δε, ότι απομακρύνθηκαν πάνω από 6.000 Αμερικανοί από την Καμπούλ. Πρόκειται για την πλειονότητα εξ όσων επιθυμούσαν να φύγουν, συμπλήρωσε.
Όσο για τους υπόλοιπους, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε πως η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη να βοηθήσει τους εναπομείναντες 100 έως 200 Αμερικανούς υπηκόους που είχαν κάποια πρόθεση να εγκαταλείψουν την χώρα.
Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους ήταν άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα και επί μακρόν κάτοικοι, οι οποίοι είχαν νωρίτερα αποφασίσει να παραμείνουν στη χώρα επειδή είχαν οικογενειακές ρίζες στο Αφγανιστάν. «Η ουσία είναι πως το 90% των Αμερικανών που ήταν στο Αφγανιστάν και ήθελε να φύγει κατάφερε να φύγει», είπε. «Για τους εναπομείναντες Αμερικανούς δεν υπάρχει καμία προθεσμία. Είμαστε δεσμευμένοι να τους απεγκλωβίζουμε αν θέλουν να φύγουν».
Πρόσθεσε πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ηγείται συνεχιζόμενων διπλωματικών προσπαθειών για να διασφαλίσει την ασφαλή διέλευση για οποιονδήποτε Αμερικανό, Αφγανό σύμμαχο ή ξένο υπήκοο που επιθυμεί να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας της χώρας από τους Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα καταστήσει τους ηγέτες των Ταλιμπάν υπόλογους αν δεν τηρήσουν την δέσμευσή τους για ελεύθερη μετακίνηση.
«Οι Ταλιμπάν έχουν αναλάβει δημόσιες δεσμεύσεις, που μεταδίδονται σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα σε όλο το Αφγανιστάν, για ασφαλή διέλευση για οποιονδήποτε θέλει να φύγει, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνεργάζονταν με Αμερικανούς», είπε. «Δεν παίρνουμε μόνο το λόγο τους, αλλά περιμένουμε τις πράξεις τους και έχουμε μόχλευση για να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν».
Ο Μπάιντεν συμπλήρωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ήρθε από τον Μάρτιο σε επικοινωνία 19 φορές με Αμερικανούς στο Αφγανιστάν, προσφέροντάς τους βοήθεια να φύγουν από τη χώρα. Αφού ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού για απεγκλωβισμό ανθρώπων από τη χώρα πριν από 17 ημέρες, Αμερικανοί αξιωματούχοι ήρθαν ξανά σε επαφή και εντόπισαν περίπου 5.000 Αμερικανούς που είχαν αποφασίσει νωρίτερα να παραμείνουν στη χώρα, αλλά πλέον ήθελαν να φύγουν, γνωστοποίησε. Κατέληξε λέγοντας ότι περισσότεροι από 5.500 Αμερικανοί απεγκλωβίστηκαν, μαζί με χιλιάδες πολίτες και διπλωμάτες από συμμαχικές χώρες, καθώς και 2.500 αφγανικό απασχολούμενο προσωπικό στην αμερικανική πρεσβεία μαζί με τις οικογένειές τους, και χιλιάδες Αφγανοί μεταφραστές και διερμηνείς κ.ά. που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ.