Καραμπόλα στον κυβερνητικό σχεδιασμό προκάλεσε η άρνηση του Ευάγγελου Αποστολάκη να αναλάβει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, η… δημιουργία του οποίου κράτησε μόλις λίγες ώρες, όσες χρειάστηκαν μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού για να παραιτηθεί ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Σε επίσημη δήλωσή του ανέφερε ότι στην επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό είχε θέσει δύο όρους προκειμένου να αναλάβει τη θέση του Νίκου Χαρδαλιά που έγινε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας αντί του Αλκιβιάδη Στεφανή ο οποίος έμεινε εκτός υπουργικού συμβουλίου.
Όπως τόνισε, ζήτησε να δημιουργηθεί ένα αυτόνομο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας –όπως και έγινε, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ανακοινώνει και τη «μεταβίβαση» της Πυροσβεστικής–, αλλά και να υπάρξει διακομματική συναίνεση στο πρόσωπό του. Εφόσον, όμως, έκρινε ότι δεν υπάρχει η δεύτερη συνθήκη, τότε ανακοίνωσε πως υπό αυτούς τους όρους δεν θα αποδεχθεί το διορισμό.
Έτσι, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας θα παραμείνουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επικεφαλής του οποίου είναι πλέον ο Τάκης Θεοδωρικάκος μετά την απομάκρυνση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από την κυβέρνηση.
Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα διατηρήσει το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων, ενώ τον επιχειρησιακό συντονισμό θα έχει ο σημερινός γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.
Κυβέρνηση: Κατώτερος των περιστάσεων ο Αποστολάκης
Σε ανακοίνωσή του ο Γιάννης Οικονόμου κατηγόρησε τον Ευάγγελο Αποστολάκη ότι αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων, ότι δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ και ότι υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. «Κρίμα για την υστεροφημία του», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά την προϋπόθεση της διακομματικής συναίνεσης, εξήγησε ότι υπήρξε επικοινωνία τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με τη Φώφη Γεννηματά και ότι όλα ήταν έτοιμα για την ορκωμοσία του νέου υπουργού.
«Ακολούθησε, όμως, μία κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε “αποστάτη” τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για “εξαγορά” του. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού», σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου.
Πρόσθεσε δε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση και τορπίλισε μια μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που υπουργός αρνείται τη θέση λίγο πριν από την ορκωμοσία του: Το 2012 ο Βασίλης Ράπανος που επρόκειτο να αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά παραιτήθηκε για λόγους υγείας. Τη θέση του πήρε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Επίσης είναι η δεύτερη φορά που ο Ευάγγελος Αποστολάκης προκαλεί σφοδρή σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
το 2019, όταν ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε γίνει υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής δήλωσε ότι ο τελευταίος εν ενεργεία ανώτατος αξιωματικός που ανέλαβε θέση υπουργού Άμυνας ήταν ο στρατηγός Σπαντιδάκης επί χούντας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα.