Το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών παρέλαβαν οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ. «Στόχος ήταν να ριζώσει βαθιά στις συνειδήσεις των λαών μας και στις σχέσεις των χωρών μας», ανέφερε ο τέως πρωθυπουργός.
Όπως είπε, η συμφωνία «μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά σε ένα νέο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο όραμα, ως μοντέλο για την ειρηνική επίλυση των διαφορών με προστασία των εθνικών συμφερόντων και οικοδόμηση εμπιστοσύνης και συνεργασίας ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές».
Ακόμα εξήγησε ότι δεν ήταν εύκολο να προετοιμαστεί το έδαφος, καθώς οι δύο χώρες αντιμετώπιζαν την οικονομική και την προσφυγική κρίση σε ένα διεθνές πλαίσιο όπου κυριαρχούσε το Brexit και στο οποίο η ΕΕ είχε παγώσει τη διαδικασία εισόδου για τα Βαλκάνια, ενώ οι ΗΠΑ αποστασιοποιούνταν από την πολυμερή διπλωματία.
«Θέλαμε μια συμφωνία υπό τον ΟΗΕ που θα άντεχε και δεν θα κατέρρεε απέναντι στην πρώτη δυσκολία», πρόσθεσε.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει ενεργά τη Συμφωνία των Πρεσπών και να στείλει μήνυμα στην Τουρκία σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Γενικεύοντας σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να πρωτοστατήσει μαζί με τις ΗΠΑ στην καθιέρωση μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, η οποία θα συμπεριλαμβάνει περιφερειακές δυνάμεις, καθώς και τη Ρωσία και την Κίνα, ανάλογα με τη διένεξη.
«Ειδικά στην περίπτωση του Αφγανιστάν, πρέπει να στηρίξει ένα τέτοιο πλαίσιο. Πρέπει επίσης να υποστηρίξει τη φιλοξενία Αφγανών από γειτονικές προς το Αφγανιστάν χώρες, καθώς και να καθιερώσει ένα πρόγραμμα επανεγκατάστασης απευθείας στην ΕΕ, με συγκεκριμένες ποσοστώσεις», κατέληξε.