Ανάγκη από εκατοντάδες χιλιάδες ειδικευμένους μετανάστες έχει η Γερμανία, προκειμένου να καλύψει τα κενά που υπάρχουν στην αγορά εργασίας. Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης Ντέτλεφ Σέελε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.
«Η Γερμανία χρειάζεται περίπου 400.000 ειδικευμένους μετανάστες ετησίως – και συνεπώς σημαντικά περισσότερους από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια», είπε.
Ωστόσο έσπευσε να τονίσει πως «Δεν εννοώ όμως αιτούντες άσυλο, αλλά μια στοχευμένη μετανάστευση για να συμπληρώνονται τα κενά στην αγορά εργασίας. Από το νοσηλευτικό προσωπικό και τους τεχνικούς κλιματισμού έως τους ειδικούς της εφοδιαστικής αλυσίδας και απόφοιτους πανεπιστημίων, παντού θα υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων».
Για τις πιθανές αντιδράσεις κατά της μετανάστευσης, είπε: «Μπορεί κανείς να σηκωθεί και να πει: Δεν θέλουμε άλλους ξένους. Το γεγονός όμως παραμένει: οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι στην Γερμανία εξαντλούνται λόγω της δημογραφικής εξέλιξης και ο αριθμός των εν δυνάμει εργαζομένων στην τυπική επαγγελματική ηλικία θα μειωθεί φέτος κατά σχεδόν 150.000. Θα είναι πολύ πιο δραματικό τα επόμενα χρόνια. Η Γερμανία δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα μόνο με την εκπαίδευση των ανειδίκευτων και των ατόμων που χάνουν την εργασία τους και κυρίως φέρνοντας ανειδίκευτους μετανάστες στη χώρα. Η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά».
Εν τω μεταξύ, η κρίση του κορονοϊού επιδείνωσε το πρόβλημα της ανεπαρκούς μετανάστευσης ειδικευμένων εργαζομένων. Πέρυσι, ο αριθμός των αιτήσεων στις γερμανικές Αρχές μειώθηκε κατά 3%, δηλαδή σε μόνο 42.000, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.