Την Κυριακή 22 Αυγούστου στο νέο θρονί της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο Ημαθίας τελέστηκε περίλαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, επ’ ευκαιρία του καθιερωμένου από το 1995 κτητορικού μνημοσύνου.
Το κτητορικό μνημόσυνο τελείται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, όπως ακριβώς και στην παλαίφατο μονή στον Πόντο.
Στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξήρχε ο μητροπολίτης Γέρων Πριγκιποννήσων Δημήτριος, με συλλειτουργούς τον μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιο και τον οικείο ποιμενάρχη, μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα.
Στον θείο λόγο που κήρυξε ο μητροπολίτης Βεροίας ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Θαρσείτε, εγώ ειμί μή φοβείσθε!
»Αυτή την ενθαρρυντική προτροπή απηύθυνε ο Χριστός και στους πατέρες και τους προγόνους μας, τούς μοναχούς και τούς ηγουμένους της ιστορικής μονής της Παναγίας Σουμελά, πού επί αιώνες την διακονούσαν και την διατηρούσαν ως καταφύγιο για όλους τούς Ποντίους.
»Την ίδια ενθαρρυντική προτροπή απηύθυνε και προς τον ιερομόναχο Αμβρόσιο Σουμελιώτη, ο οποίος μετέφερε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας από το παλαιό μοναστήρι της στον Πόντο, αλλά και προς τους πρώτους ιδρυτές τού Σωματείου Παναγία Σουμελά και κτήτορες τού ιερού αυτού Προσκυνήματος, τους μακαριστούς Φίλωνα Κτενίδη και Παναγιώτη Τανιμανίδη και τους συνεργάτες τους, οι οποίοι έστησαν εδώ το νέο κατοικητήριο της Παναγίας Σουμελά και του Ποντιακού Ελληνισμού.
»Αυτήν την προτροπή επαναλαμβάνει και προς εμάς ο Χριστός σήμερα, για να μας ενθαρρύνει και να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, αλλά και για να υπομείνουμε τις δοκιμασίες που προκαλεί η πανδημία τού κορωνοϊού και όσα άλλα ανησυχητικά συμβαίνουν στον κόσμο.
»Ας έχουμε πίστη και εμπιστοσύνη στον Θεό, ας ζητούμε τη βοήθειά του και ας προσπαθούμε να είμεθα κοντά του και να μην τον εγκαταλείπουμε. Και να είμεθα βέβαιοι ότι και Εκείνος, διά πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου της Σουμελιωτίσσης, θα μας προστατεύσει και θα μάς σώζει πάντοτε από κάθε κίνδυνο και κάθε κακό».
Κλείνοντας ευχαρίστησε τους συλλειτουργούς του, λέγοντας τα εξής:
«Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τους σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, το Γέροντα Πριγκιποννήσων και τον Σεβασμιώτατο Κίτρους, οι οποίοι σήμερα ήλθαν να συμπροσευχηθούν μαζί μας, καθώς θα τελέσουμε το μνημόσυνο των αειμνήστων κτητόρων και να ζητήσουμε όλοι μαζί, και πρώτοι οι Αρχιερείς, από την Παναγία τη Σουμελιώτισσα, να κρατά αυτό το Προσκύνημά της μακριά από τούς πειρασμούς και από τις δυσκολίες, να δίδει δύναμη σε αυτούς πού διακονούν με αφοσίωση την Παναγία και όλους εμάς που ερχόμεθα να προσκυνήσουμε και να λάβουμε τη χάρη της Παναγίας.
»Εύχομαι αυτή η χάρη να είναι πλούσια πρωτίστως στους Αρχιερείς, που διακονούν το Θεό, αλλά και τον άνθρωπο και ιδιαίτερα σε αυτές τις ημέρες που είναι τόσο δύσκολες, αλλά και σε όλους τους διακονητές και σε όλους μας. Επαναλαμβάνει ο Κύριος και διά της Κυρίας Θεοτόκου της Σουμελιωτίσσης, “μη φοβείσθε, εγώ ειμί” και όλα θα κατευθύνονται πάντοτε με τη χάρη του Κυρίου και τις ευχές της Παναγίας μας εις το αγαθό. Αμήν».
Στο σινί, δίσκο κολλύβων, του κτητορικού μνημοσύνου σχεδιάστηκε με αριστοτεχνικό τρόπο μια νέα τοιχογραφία που κοσμεί το ναό της Σουμελιώτισσας στο Βέρμιο και απεικονίζει τους κτήτορες της Μονής στον Πόντο, Σωφρόνιο και Βαρνάβα να λαμβάνουν το αγίασμα, ως υπέρτατο δώρο της Θεοτόκου, από τον βράχο Της στο όρος Μελά. Δημιουργός του δίσκου ο Ιωάννης Δομοχτσίδης.
Μετά την τέλεση του μνημοσύνου, ακολούθησε τρισάγιο στο κοιμητήριο του Ιερού Προσκυνήματος, που τελέστηκε από τον μητροπολίτη Βεροίας.
Κατόπιν πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στα μνήματα των κτητόρων.
Το Ιερόν Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά δέχεται πλήθος επισκεπτών όλο το χρόνο. Προσκυνητές Έλληνες και αλλοδαποί, ακόμη και άλλων δογμάτων, προσέρχονται να προσκυνήσουν τη Χάρη της Σουμελιώτισσας.
Θωμαΐς Κιζιρίδου