Αυξητικός δείχνει να είναι ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, την ώρα που οι Ταλιμπάν έχουν κάνει σαφές ότι δεν θα δεχθούν παράταση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων από τη χώρα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Πηγές του ισλαμιστικού κινήματος μιλώντας στο Reuters, διευκρίνισαν πως ανεξάρτητα από το ότι οι ίδιοι δεν προτίθενται να δώσουν παράταση, καμία δυτική κυβέρνηση ή αξιωματούχος δεν έχει προσεγγίσει τους Ταλιμπάν σχετικά με ενδεχόμενη παράταση της προθεσμίας.
Τώρα όσον αφορά τα στοιχεία του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) που έδωσαν στη δημοσιότητα τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότεροι από 550.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα χωριά και τις πόλεις τους εξαιτίας των εχθροπραξιών. Τα στοιχεία αυτά αφορούν την περίοδο προτού οι Ταλιμπάν καταλάβουν πρακτικά ολόκληρη τη χώρα.
Την αντίστοιχη περίοδο του 2020, το αντίστοιχο νούμερο ήταν αρκετά μικρότερο, καθώς οι εσωτερικά εκτοπισμένοι έφταναν τους 165.000.
Με την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων κορυφώθηκε το κύμα φυγής, ενώ ταυτόχρονα, οι Ταλιμπάν έδειξαν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων. Η μεγαλύτερη κίνηση σημειώθηκε στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με δεδομένα του ΟΗΕ.
Ωστόσο, στην επαρχία Κανταχάρ σημειώθηκαν επιστροφές, καθώς από τη στιγμή που ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, δεν αναφέρθηκαν μεγάλες εντάσεις στην περιοχή.
Ο φοβός όμως και η αγανάκτηση αποτυπώθηκαν στις τραγικές εικόνες από το αεροδρόμιο της Καμπούλ οι οποίες κάνουν το γύρο του κόσμου.
«Σκληρή και οδυνηρή» η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν
«Ακλόνητη δέσμευση» των ΗΠΑ χαρακτήρισε ο Τζο Μπάιντεν την αποχώρηση Αμερικανών και ευάλωτων Αφγανών από τη χώρα. Με δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, η επιχείρηση εξόδου από το Αφγανιστάν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου.
Ωστόσο, η ημερομηνία αυτή φαντάζει αρκετή αισιόδοξη, δεδομένου ότι οι Ταλιμπάν απωθούν συνεχώς Αφγανούς που φτάνουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Για το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε σαφή απάντηση και συγκεκριμένα, όπως είπε: «Θα υπάρξουν συζητήσεις, υποθέτω».
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο, ξεκαθάρισε ότι η απομάκρυνση αυτή «θα είναι σκληρή και οδυνηρή» και αυτό «ανεξαρτήτως του χρόνου εκκίνησης (της επιχείρησης)».