Δύο εγκεκριμένα εμβόλια κατά της Covid-19 διαθέτει πλέον η Κούβα καθώς, χθες, έλαβε άδεια επείγουσας χρήσης στο Soberana 2. Μόλις τον περασμένο μήνα η ρυθμιστική Αρχή του τομέα των φαρμάκων (CECMED), είχε δώσει άδεια επείγουσας χρήσης στο σκεύασμα Abdala που ήταν το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού στη Λατινική Αμερική.
Η άδεια δόθηκε έπειτα από «αυστηρή διαδικασία ελέγχου» τις τελευταίες εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της οποίας «αποτιμήθηκαν όλα τα στοιχεία που αφορούν την αποτελεσματικότητα» του σκευάσματος αυτού, είπε η Όλγα Λίντια Χακόμπο, η διευθύντρια της CECMED.
Το Soberana 2, το οποίο σύμφωνα με τις κουβανικές Αρχές έχει αποτελεσματικότητα 91,2% ως προς την αποτροπή της εκδήλωσης συμπτωμάτων, είναι ήδη μέρος προγράμματος ανοσοποίησης που αποτελείται από δύο δόσεις και μια τρίτη με το Soberana Plus.
Η χορήγηση των εμβολίων –και αυτό απαιτεί τρεις δόσεις– άρχισαν τον Μάιο στην Κούβα, στο πλαίσιο στοχευμένης παρέμβασης στις περιοχές που πλήττονταν περισσότερο από την πανδημία.
Ως εδώ λίγοι περισσότερο από τρία εκατομμύρια Κουβανοί έχουν λάβει και τις τρεις δόσεις του Σομπεράνα ή του Αμπντάλα, 4,3 εκατ. έχουν λάβει δύο και 4,8 εκατ. μία.
Η Κούβα θέλει να έχει εμβολιάσει πρακτικά όλο τον πληθυσμό της (11,2 εκατ. κάτοικοι) μέσα στο 2021 και ελπίζει επίσης να πουλήσει τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από τους επιστήμονές της στο εξωτερικό.
Η Βενεζουέλα, η οποία έχει αγοράσει 12 εκατ. δόσεις, χορηγεί ήδη το Αμπντάλα. Το Ιράν έχει δώσει άδεια επείγουσας χρήσης στο Σομπεράνα, αφού έγινε κλινική δοκιμή στην επικράτειά της. Η Αργεντινή, το Βιετνάμ και το Μεξικό έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Για να συναφθούν διμερείς συμφωνίες απαιτείται το πράσινο φως του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Τα κουβανικά εμβόλια, που βασίζονται σε ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη, στην ίδια τεχνολογία που αξιοποιεί η αμερικανική εταιρεία Novavax, «μπορούν να αποθηκεύονται σε θερμοκρασίες μεταξύ δύο και οκτώ βαθμών, πλεονέκτημα για τη Λατινική Αμερική, όπου, δυστυχώς, η ψύξη σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (σ.σ. που απαιτείται για άλλα εμβόλια) είναι δύσκολη», σημείωσε ο Αμίλκαρ Πέρες-Ριβερόλ, κουβανός ερευνητής του Ιδρύματος FAPESP του πανεπιστημίου της πολιτείας Σαν Πάουλου (Βραζιλία).
Υπό αμερικανικό εμπάργκο από το 1962, η Κούβα άρχισε να αναπτύσσει τα δικά της εμβόλια τη δεκαετία του 1980. Σήμερα, το 80% των εμβολίων που αξιοποιούνται στο πλαίσιο του εθνικού της προγράμματος ανοσοποίησης παράγονται στην επικράτεια της χώρας.