Έλληνες στρατιώτες που μάχονται κάτω από τις οπλές των περσικών αλόγων δείχνει το ανάγλυφο που βρέθηκε σε ανασκαφή στη βορειοδυτική Τουρκία, στο αρχαίο Δασκύλιο, κοντά στη σύγχρονη Μπαντίρμα ή αλλιώς στην Πάνορμο Κυζίκου των Ελλήνων, στα νότια παράλια της Προποντίδας.
Πρόκειται για μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη, καθώς αποτελεί ένα ντοκουμέντο για τον πόλεμο μεταξύ Ελλήνων και Περσών τον 5ο αιώνα π.Χ.
«Νά μία σκηνή προπαγάνδας υπό το πρόσχημα του πολέμου. Μπορούμε να πούμε ότι αυτές οι ανάγλυφες παραστάσεις αποτυπώνουν τους Περσικούς Πολέμους», δήλωσε στο Anadolu ο επικεφαλής της ανασκαφής Καάν Ιρέν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Μούγλων.
Η εκτίμηση περί προπαγάνδας βασίζεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες έχουν αποτυπωθεί να βρίσκονται στο έδαφος, πολεμώντας μεν, αλλά με τους Πέρσες ιππείς να μην τους αφήνουν να νικήσουν.
Η 30μελής ομάδα του Καάν Ιρέν εργάζεται στο Δασκύλιο από τις 22 Ιουνίου. Τα ανάγλυφα με παραστάσεις που έφερε το φως θεωρούνται τα πιο σημαντικά ευρήματα της φετινής ανασκαφικής περιόδου. Οι σκηνές είναι χαραγμένες σε τοίχο από πέτρα και τούβλο, έργο που χρονολογείται στον 8ο αιώνα π.Χ. Εικάζεται ότι ο τοίχος έφτανε ακόμα και τα 8 μέτρα σε ύψος – το τμήμα του που ανακαλύφθηκε έχει ύψος 4 μ. και μήκος 40 μ.
«Θα παρουσιάσουμε τα ευρήματά μας στο τοπικό συμβούλιο που ασχολείται με τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Εάν δώσουν την έγκριση, η συγκεκριμένη ζώνη θα κηρυχθεί προστατευόμενη», εξήγησε ο καθηγητής Αρχαιολογίας.