Αλλαγή σελίδας στο Αφγανιστάν, καθώς οι Ταλιμπάν επανέρχονται στο προσκήνιο. Αφού κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους όλες τις μεγάλες πόλεις, την Κυριακή έφτασαν έξω από την Καμπούλ, τελευταίο «σταθμό» στην κατάληψη της εξουσίας.
Η αφγανική κυβέρνηση αναγνώρισε την de facto παράδοση, ενώ ο πρόεδρος της χώρας διέφυγε με τη σύζυγό του και κυβερνητικά στελέχη.
Οι διπλωματικές αποστολές αποχωρούν η μία μετά την άλλη, την ώρα που αλλόφρονες κάτοικοι προσπαθούν με κάθε μέσο να εγκαταλείψουν και αυτοί την πρωτεύουσα. Αν και η εντολή είναι να μην ασκηθεί βία και η μετάβαση της εξουσίας να γίνει με ειρηνικό τρόπο, ο τρόμος έχει κυριεύσει το Αφγανιστάν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη απελευθερωθεί εκατοντάδες αιχμάλωτοι από φυλακές κοντά στην Καμπούλ, ανάμεσά τους συνεργάτες των Ταλιμπάν και μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα.
This footage shows Taliban fighters inside Afghanistan's presidential palace.
The Afghan government collapsed after insurgents entered Kabul on Sunday. https://t.co/wIxCRE23aF pic.twitter.com/xq6t55v6eM
— The New York Times (@nytimes) August 16, 2021
Παρά τα τρισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψαν οι ΗΠΑ εδώ και 20 χρόνια για να εκπαιδεύσουν και να εξοπλίσουν τις αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις, οι αντάρτες χρειάστηκαν μία εβδομάδα για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη χώρα· και αυτό προτού καν ολοκληρωθεί η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.
Επίσης, διαψεύστηκε με τον πιο ηχηρό τρόπο η εκτίμηση που είχε γίνει πριν από λίγες ημέρες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ότι θα χρειάζονταν 30 ημέρες για την απομόνωση της Καμπούλ και τρεις μήνες για να τεθεί υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.
Last US chopper leaves Kabul embassy in Afghanistan pic.twitter.com/Pp62EkM2LA
— Jack Poso 🇺🇸 (@JackPosobiec) August 15, 2021
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σήμερα το πρωί Αμερικανοί στρατιώτες στους οποίους έχει ανατεθεί η φρούρηση του διεθνούς αεροδρομίου πυροβόλησαν στον αέρα για να απωθήσουν χιλιάδες Αφγανούς που είχαν μπει στο διάδρομο απογειώσεων και προσγειώσεων στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να φύγουν από τη χώρα.
«Έχω τρομοκρατηθεί. Πυροβόλησαν στον αέρα. Είδα ένα νεαρό κορίτσι να συνθλίβεται και να πεθαίνει καθώς ποδοπατήθηκε από το πλήθος», είπε αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Kabul airport. #Afghanistan
Five videos that show the fear and desperation of the Afghan people. 1/5 pic.twitter.com/P2kHW67A4N— Palki Sharma (@palkisu) August 16, 2021
#Kabul: Another video emerges from this morning outside Kabul airport. Gunfire can be heard too. https://t.co/elTB2mlpQ1
— Ahmer Khan (@ahmermkhan) August 16, 2021
Πάντως, ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν που δεν θέλησε να κατονομαστεί δήλωσε στο Reuters ότι είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να συζητηθεί το πώς θα ασκηθεί η εξουσία στο Αφγανιστάν. «Θέλουμε να έχουν φύγει όλες οι ξένες δυνάμεις προτού αρχίσουμε να αναδιοργανώνουμε το σύστημα διακυβέρνησης», είπε.
«Ο πόλεμος τέλειωσε», δήλωσε στο Al Jazeera εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, με την παγκόσμια κοινότητα να παρακολουθεί εξαιρετικά ανήσυχη τις εξελίξεις, με ό,τι συνεπάγεται για την ευρύτερη περιοχή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τους εν δυνάμει πρόσφυγες.
Κοινή ανακοίνωση 60 και πλέον χωρών
Οι κυβερνήσεις 60 και πλέον χωρών με κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι οι Αφγανοί και οι ξένοι πολίτες που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια.
Η κοινή διακήρυξη δημοσιοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων 60 χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, του Κατάρ και του Ηνωμένου Βασιλείου, σημειώνουν ότι «αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας φέρουν την ευθύνη και θα δώσουν λόγο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ιδιοκτησίας».
Ακόμα, καλούν να υπάρξει «άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης».