Το ταχυφαγείο που ανακαλύφθηκε στην Πομπηία από τους αρχαιολόγους το 2019, θα ανοίξει σύντομα τις «πόρτες» του στο κοινό μέσα στον Αύγουστο, με τους αρχαιολόγους να καλούν τον κόσμο να το επισκεφθεί.
Η ανακάλυψη αυτή αποδεικνύει ότι τελικά τα fast food δεν είναι μόνο κομμάτι της αμερικάνικης κουλτούρας, αλλά ήδη από το 79 μΧ, όταν και καταστράφηκε η Πομπηία από την έκρηξη του Βεζούβιου, τα ταχυφαγεία ήταν κομμάτι της ζωής της πόλης.
Οι Ρωμαίοι τα ονόμαζαν θερμοπωλεία (thermopolium) και ακόμα και 2.000 χρόνια πριν δεν είχαν την καλύτερη φήμη.
Εκεί σύχναζαν κυρίως άτομα των κατώτερων κοινωνικών τάξεων, που δεν είχαν τη δυνατότητα, είτε λόγω χρόνου είτε λόγο έλλειψης εξοπλισμού να μαγειρέψουν. Από εκεί συνήθως αγόραζαν χοντρό ψωμί με αλμυρό ψάρι, ψημένο τυρί, φακές και «γκαρούμ», τη σάλτσα από έντερα ψαριών, που ήταν κάτι σαν τo κέτσαπ της σημερινής εποχής.
Στην ανακάλυψη του 2019, στο σημείο οι αρχαιολόγοι βρήκαν υπολείμματα από κόκαλα πάπιας, γουρούνια, κατσίκες, ψάρια και σαλιγκάρια σε πήλινα αγγεία.
Το εύρημα που συνοδεύεται από τοιχογραφίες αναλλοίωτες από την έκρηξη του Βεζούβιου, ανασύρθηκε από το Regio V, περιοχή 54 στρεμμάτων στα βόρεια του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας κοντά στον κόλπο της Νάπολης.