Μετά από δύο διαγγέλματα σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές, σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία δέχθηκε βροχή ερωτήσεων σχετικά με το «ποιος φταίει» και «τι πήγε λάθος».
Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους ρεπόρτερ που βρέθηκαν στα μέτωπα. «Βοήθησαν την κοινή γνώμη και εμάς να αντιληφθούμε πραγματικά τι συνέβαινε», ανέφερε.
Είπε ακόμα ότι διανύουμε τη 10η ημέρα μιας πρωτοφανούς επίθεσης της φύσης, υπενθυμίζοντας τις ταυτόχρονες εστίες που τροφοδοτήθηκαν από έναν πρωτοφανή καύσωνα και την πολύμηνη ξηρασία. «Προστατέψαμε χιλιάδες ανθρώπους, αλλά χάσαμε δάση», τόνισε.
Μίλησε για την «αυτοθυσία των μαχητών της πρώτης γραμμής», εκτίμησε ότι έχουμε και άλλες δύσκολες μέρες μπροστά μας μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, και επανέλαβε ότι «η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πρέπει να αλλάξουν».
Εξ αρχής κυρίαρχος στόχος μας στις φυσικές καταστροφές ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ζωής. Ακολουθεί η προστασία των περιουσιών, των κρίσιμων υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτή την ιεράρχηση ακολουθήσαμε.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) August 12, 2021
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι στόχος ήταν η προστασία της ζωής, ανθρώπων και ζώων, στη συνέχεια η προστασία της περιουσίας και των υποδομών και μετά του περιβάλλοντος. «Πολλά είναι τα σπίτια που καταστράφηκαν, αλλά κανένας οικισμός δεν καταστράφηκε ολοσχερώς», πρόσθεσε.
Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θέλει και μπορεί να ξαναχτίσει ό,τι γκρέμισαν οι φωτιές. «Η καλύτερη απάντηση στον δικαιολογημένο πόνο και την οργή των πολιτών που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται είναι ότι και σε άλλες καταστροφές αυτό που δεσμευτήκαμε, το κάναμε», συνέχισε.
Επίσης, δεσμεύθηκε ότι οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται τις επόμενες ημέρες και ότι θα υπάρξουν γενναίες ενισχύσεις σε όλους τους πληγέντες. «Ειδικά η βόρεια Εύβοια θα κάνει μια νέα αρχή», υποστήριξε.
Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται για το νησί είναι η ανάταξη της οικονομίας, πολλά έργα υποδομής, καθώς και τρόποι για να τα βγάλουν πέρα στο μεσοδιάστημα οι άνθρωποι που ζούσαν από το περιβάλλον, όπως οι ρητινοσυλλέκτες.
Θέλω να απευθυνθώ προσωπικά στους κατοίκους της βόρειας Εύβοιας, να τους πω ότι καταλαβαίνω την οργή που αισθάνονται, αλλά και την απογοήτευση. Και θέλω να τους πω ότι δεν θα είναι αβοήθητοι. Το κράτος θα είναι κοντά τους.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) August 12, 2021
Η συγγνώμη και η απόδοση ευθυνών
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη συγγνώμη που ζήτησε στο διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για μια «κινητήριο δύναμη: Τη συνειδητοποίηση ενός προβλήματος, την απόφαση για δράση, μια αφετηρία –και όχι τέλος– για να μην επαναληφθεί αυτή η εμπειρία».
Όσον αφορά στην απόδοση ευθυνών, ξεκαθάρισε πως αυτό θα γίνει αλλά όχι εν βρασμώ και την ώρα που είναι σε εξέλιξη η μάχη.
«Η κυβέρνησή μας δεν διστάζει να αναγνωρίζει τα λάθη της. Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν», ισχυρίστηκε.
Σχετικά με την κριτική για τις μαζικές εκκενώσεις, απάντησε: «Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ ποιος μπορεί να ασκεί κριτική για μια πολιτική η οποία έχει ως υπέρτατο στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Θεωρώ χυδαία τη σπέκουλα που χτίστηκε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάνω στην επιλογή των εκκενώσεων. Έχουμε πολύ τραυματικές εμπειρίες στο συλλογικό υποσυνείδητο από άλλες πυρκαγιές του παρελθόντος. Στις προτεραιότητές μας όταν μιλούσαμε για τις αλλαγές της Πολιτικής Προστασίας τους είπα ότι πρέπει να έχουμε έναν οργανωμένο μηχανισμό εκκενώσεων για να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές».
Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ ποιος μπορεί να ασκεί κριτική σε μια πολιτική η οποία έχει ως υπέρτατο στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η εξασφάλιση ενός οργανωμένου μηχανισμού εκκενώσεων που θα ξεκινάει από τη λειτουργία του «112», ήταν από τις πρώτες προτεραιότητές μας.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) August 12, 2021
Στο μείζον «ερώτημα «ποιος φταίει», ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Θεωρώ πολύ σημαντικό να δούμε με καθαρό μυαλό τι πήγε λάθος. Η πρόληψη πρέπει να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και αποτελεί σημαντική παράμετρο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Δώσαμε 51 εκατομμύρια για πρόληψη. Με πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας καθαρίστηκαν 19 οικισμοί και κοινότητας που προσομοίαζαν πολύ με το Μάτι. Η Ιπποκράτειος Πολιτεία ήταν μία από αυτές, που προστατεύθηκε σε μεγάλο βαθμό. Είχαμε θέσει προτεραιότητα να παρέμβουμε στα πρώην βασιλικά κτήματα. Υλοτόμοι καθάριζαν δύο μήνες πριν την πυρκαγιά, γιατί είχαμε το πρόβλημα της Μήδειας. Τα βασιλικά κτήματα έχουν δύο αντιπυρικές ζώνες», ανέφερε.
Το επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με μάνικα
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα, αλλά συντονίζει και επιβλέπει. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι τα εναέρια μέσα που είχε στη διάθεσή της η χώρα μας ήταν «περισσότερα από ποτέ» και παρέπεμψε στις απαντήσεις που έδωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Κληθείς δε να απαντήσει και στα σενάρια που κυκλοφορούν πως πίσω από τις φωτιές κρύβονται σχέδια για ανεμογεννήτριες και επενδύσεις real estate, χαρακτήρισε «ανυπόστατη» αυτή τη συζήτηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη στήριξή του στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Νίκο Χαρδαλιά για τις ενέργειές τους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ειδικά για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, είπε: «Ο ρόλος ενός υπουργού στην πρώτη γραμμή δεν είναι μόνο να κατευθύνει αλλά και να βρίσκεται κοντά στις δυνάμεις. Προτιμώ έναν υπουργό που είναι παρών στο πεδίο παρά να είναι εξαφανισμένος».
Ας συμφωνήσουμε ότι τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Όταν ο κύριος Χαρδαλιάς έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις μάλιστα, ασκήθηκε κριτική στην κυβέρνηση ότι μοιράζει εκατομμύρια. Απεδείχθη ότι έπρεπε, ενδεχομένως, να είχαμε μισθώσει ακόμα περισσότερα.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) August 12, 2021
Επιπλέον δεσμεύθηκε ότι του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι. «Θα παρέμβουμε προληπτικά. Δεν μπορώ να ακυρώσω την προετοιμασία που έγινε, αλλά το φαινόμενο ξεπέρασε τις δυνατότητές μας και το επίπεδο προετοιμασίας μας», ανέφερε.
Τέλος, προανήγγειλε τη σύσταση μιας νέας μονάδας δασοπυρόσβεσης, με το όνομα «Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων» (ΕΜΟΔΕ), εντός του 2022.
Όπως είπε, θα αποτελείται από παλιούς και έμπειρους πυροσβέστες, ενώ θα γίνουν και 500 νέες προσλήψεις.
«Θα μπορούν να μπαίνουν μέσα στο δάσος και να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά πριν φτάσει στο οδικό δίκτυο. Μπορεί να ζητήσουμε και τη συνδρομή για τεχνογνωσία από άλλες χώρες», κατέληξε.