Συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές, παρουσία δημοσιογράφων οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν ερωτήσεις, παραχώρησε ο Νίκος Χαρδαλιάς ενώ τα πύρινα μέτωπα σε Εύβοια και Πελοπόννησο συνεχίζουν να καίνε.
«Έχει γίνει συζήτηση γιατί δεν απαντάω αυτές τις ημέρες σε ερωτήσεις. Κάθε λεπτό είναι πολύτιμο και δεν ήταν ώρα για αναλύσεις, καθώς οι φωτιές ήταν σε εξέλιξη», είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση σχετικά με τις επικρίσεις που δέχθηκε.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων απάντησε και στο εάν η Εύβοια «θυσιάστηκε» για να σωθεί η Αττική, δίνοντας τους αριθμούς των διαθέσιμων πτητικών μέσων και τονίζοντας ότι χθες το τεράστιο σύννεφο καπνού δεν επέτρεπε τις πτήσεις και συνεπώς δεν υπήρχαν οι τρεις προϋποθέσεις για να επιχειρήσουν: Πώς θα προσεγγίσουν, πού θα ρίξουν, πώς θα φύγουν.
«Είχαμε 74 μέσα, 73 πλέον αφού χάσαμε ένα PZL χθες στη Ζάκυνθο και τα 67 είναι πυρόσβεσης. Από αυτά, τα 6-7 έχουν συντηρήσεις. Από τα 60 που μένουν, τα 20 παραμένουν σε επιχειρηματικές βάσεις. Έχουμε δηλαδή το ελικόπτερο στην Καβάλα για να αντιμετωπίσουμε μια πιθανή φωτιά στη Δαδιά. Ακόμη και να ρισκάραμε, η απόσταση και μόνο σημαίνει ότι και με τον ανεφοδιασμό θα ήθελε δύο ώρες. Τα 20 PZL παραμένουν στις 12 βάσεις για να προφυλάξουν από το ενδεχόμενο πυρκαγιάς σε αυτές τις περιοχές. Από τα 40 έτσι που μένουν, πετούν τα μισά και τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται. Άρα 20 είναι στον αέρα. Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι δεν τα έβλεπαν οι κάτοικοι», υπογράμμισε.
Δήλωσε ακόμα ότι καθημερινά έπρεπε να αντιμετωπιστεί τριψήφιος αριθμός πυρκαγιών, και υποστήριξε ότι για πρώτη φορά η χώρα επένδυσε στους air-tractors. Για τη φωτιά στην Αττική είπε: «Κάθε μέρα έχουμε εναέρια επιτήρηση και συνήθως στις 11:00 στην Αττική σηκώνονται οι δύο τράκτορες και περιπολούν. Την ημέρα εκείνη το πρωί μας δόθηκαν τα πέντε καναντέρ σε μη διαθεσιμότητα. Το πικ της θερμοκρασίας ήταν στις 15:00 με 15:30. Αν σηκώναμε στις 11:00 τους τράκτορες σημαίνει ότι εκείνη την ώρα του καύσωνα θα κατέβαιναν για ανεφοδιασμό. Δώσαμε επομένως εντολή να βγουν στις 14:00. Η φωτιά μάς ανακοινώθηκε στις 13:22».
Ακολούθως, συμπλήρωσε ότι στις 13:25 οι τράκτορες πήραν εντολή να απογειωθούν. Πήραν έτσι νερό από τη λίμνη Μαραθώνα και 44 λεπτά μετά έκαναν τις πρώτες ρίψεις.
Εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο
Ο Νίκος Χαρδαλιάς ισχυρίστηκε ότι το πρωτόκολλο εφαρμόστηκε παντού μέχρι τέλους και ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκε στις 21:30 την Τρίτη, διότι υπήρχε η αντίληψη ότι τα μέτωπα είναι εξαιρετικά δύσκολα.
«Αντιμετωπίσαμε 99 πυρκαγιές σε μία μέρα. Όλος ο μηχανισμός ήταν ενεργοποιημένος. Δεν υποβαθμίσαμε καμία πυρκαγιά. Αν δείτε το βράδυ πώς έχει εξελιχθεί η πυρκαγιά με ριπές 6 μποφόρ στην Εύβοια, το πρωί η κατάσταση ήταν εξωπραγματική. Για πρώτη φορά έγινε ανάκληση αδειών. Κάθε σπίτι που χάνεται, κάθε άνθρωπος που παλεύει για το βιος του και το χάνει, για εμάς είναι μαχαιριά», είπε με «σπασμένη φωνή».
Και συνέχισε: «Όμως αυτό που ξέρω είναι πως αυτές τις μέρες δόθηκε μια τεράστια μάχη. Άυπνοι όλες αυτές τις ημέρες μείναμε εκεί» ανέφερε, εξηγώντας το συντονισμό πυροσβεστών, λιμενικού και αστυνομίας, ενώ έκανε λόγο για τη «δυσκολότερη μάχη που υπήρξε ποτέ».
Επανέλαβε ότι κύριο μέλημα είναι η ανθρώπινη ζωή, «όσο και αν πονάμε να το λέμε για το φυσικό περιβάλλον», και υπεραμύνθηκε της απόφασης για προληπτικές εκκενώσεις.
«Δεν μπορεί να ακούγεται ότι δόθηκαν κακώς οι εκκενώσεις. Υπάρχει ένα μοντέλο και ξέρουμε πότε πλησιάζει μια φωτιά και είναι επικίνδυνη. Είμαι ευγνώμων για τους κατοίκους που έμειναν μαζί με τους πυροσβέστες και έδωσαν μάχη. Το 112 η απόλυτη παρακαταθήκη της θωράκισης της χώρας», ισχυρίστηκε.
Η παραίτηση
Τέλος, ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε στη Φώφη Γεννηματά και στον Αλέξη Τσίπρα που ζητούν την παραίτησή του, λέγοντας ότι είναι ήδη στο συρτάρι του πρωθυπουργού, πάνω-πάνω.
«Καλούμαι κάθε μέρα να παλέψω και να πάρω δύσκολες αποφάσεις στο πεδίο της μάχης και στο κέντρο επιχειρήσεων που αφορούν την ανθρώπινη ζωή. Πάντα είχα αίσθηση καθήκοντος και πάντα αναλάμβανα την ευθύνη. Εγώ δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτικού και δεν θα είμαι πουθενά υποψήφιος», δήλωσε.
Μάλιστα, άφησε και αιχμές λέγοντας πως λυπάται γιατί την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές, ενώ υποστήριξε ότι ξέρει πως «η χώρα πέρασε πολλές τραγωδίες και σε αυτή την καταστροφή η απώλεια ήταν από την πλευρά των μαχητών και όχι από τη μεριά των πολιτών».