Την ώρα που τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Εύβοια και τα χωριά Κεχριές και Δάφνη, όπου δημιουργούνται ζώνες προστασίας, ο πρωθυπουργός περιοδεύει στην Ηλεία που επίσης καίγεται για να δει την κατάσταση, ενώ στη Ρόδο επιτηρούν τις πληγείσες περιοχές καθώς υπάρχει φόβος αναζωπυρώσεων και μετράνε τις πληγές τους.
Αυτή τη στιγμή, στην Εύβοια μαίνονται τουλάχιστον τρία μεγάλα μέτωπα φωτιάς που προχωρούν ανεξέλεγκτα πλέον προς διάφορες κατευθύνσεις κυρίως βόρεια και βορειοδυτικά απειλώντας να φτάσουν μέχρι τη θάλασσα.
Στη Δάφνη και τις Κεχριές δίδεται μία πραγματική μάχη από πυροσβέστες, εθελοντές, αλλά κυρίως κατοίκους της περιοχής, ρητινοσυλλέκτες οι περισσότεροι που γνωρίζουν το δάσος πολύ καλά, για να δημιουργήσουν ζώνες έτσι ώστε η φωτιά να μην απειλήσει τους οικισμούς.
Τιτάνια μάχη, κρίσιμες ώρες
«Είναι μία τιτάνια μάχη που δίνουμε όλοι μαζί, άνθρωποι και μηχανές, και πιστεύω ότι τη δίνουμε με καλούς όρους για να την κερδίσουμε», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Γιώργος Κελαϊδίτης, και, όπως διευκρινίζει, «με καλύτερους όρους την δίνουμε για το χωριό Δάφνη και προσπαθούμε όλοι μας πολύ περισσότερο για το χωριό Κεχριές».
Από την ίδια πλευρά τη φωτιάς δηλαδή την ανατολική, έχει αναπτυχθεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο μέτωπο το οποίο κινείται βόρεια και πάνω από το χωριό Σκεπαστή με κατεύθυνση προς το χωριό Αμέλαντες που έχει εκκενωθεί από τα ξημερώματα. Το μέτωπο αυτό τις πρωινές ώρες ενώθηκε και με το μέτωπο από το χωριό Κουρκουλοί με επίσης βόρεια κατεύθυνση προς Αμέλαντες.
«Είναι ένα κρίσιμο μέτωπο. Εκεί επιχειρούν και εναέρια μέσα, για όσο είναι στην περιοχή, για να μπορέσουν να συγκρατήσουν τις φλόγες μιας και δεν υπάρχουν άλλες προσβάσεις» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης, προσθέτοντας πως «αν ξεφύγει από εκεί κάνεις πλέον δεν μπορεί να προβλέψει πού μπορεί να σταματήσει».
Την τελευταία ώρα, ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις βόρεια του χωριού Σκεπαστή και προς Αμέλαντες για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Στο δυτικό και βορειοδυτικό μέτωπο της φωτιάς τα σενάρια είναι δυσοίωνα, καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη μέσα σε συμπαγές παρθένο πευκοδάσος.
Από χθες η φωτιά πέρασε από το μοναστήρι του Οσίου Δαυΐδ και τον Δρυμώνα και ακολούθησε δύο μέτωπα. Το ένα κινήθηκε βόρεια φτάνοντας στην πευκόφυτη κορυφή του βουνού και συνεχίζει με κατεύθυνση το πευκοδάσος ανάμεσα στα χωριά Κοκκινομηλιά και Κεράσια.
Το άλλο μέτωπο κινήθηκε δυτικά από το χωριό Δρυμώνας και ενώθηκε με το μέτωπο φωτιάς που κινήθηκε βόρεια από το χωριό Καλαμούδι και –ως ένα μεγάλο μέτωπο πλέον– πήρε κατεύθυνση δυτική και βόρειοδυτική προς τα χωριά Κούλουροι και Μαρούλι των οποίων έχει διαταχθεί από χθες η εκκένωσή τους.
Ανάμεσα στα χωριά Δρυμώνας και Κούλουροι υπάρχει ένα ρέμα και από χθες μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας Στερεάς σε συνεργασία με κατοίκους προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες για να μην περάσει η φωτιά.
«Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε σε εκείνο το σημείο γιατί είναι η τελευταία γραμμή άμυνας σε αυτή τη φάση», υπογραμμίζει ο Γ. Κελαϊδίτης σημειώνοντας συγχρόνως πως «οι φλόγες δεν πλησιάζονται στην περιοχή του Δρυμώνα και βορειότερα. Είναι τεράστιες και ανεξέλεγκτες. Αν μας ξεφύγει η φωτιά από αυτά τα σημεία είναι πολύ δύσκολο να την συγκρατήσουμε πριν φτάσει στη θάλασσα. Είναι αναγκαία η ενίσχυση των εναέριων δυνάμεων. Το έχουμε απόλυτη ανάγκη».
Την ίδια στιγμή δεν τελειώνει και ο πονοκέφαλος με τις αναζωπυρώσεις μέσα στην τεράστια έκταση που έχει γίνει στάχτη. Πολλές από αυτές είναι επικίνδυνες καθώς βρίσκονται κοντά σε σπίτια και κατοικημένες περιοχές με συνέπεια πυροσβέστες και πυροσβεστικά οχήματα να τρέχουν από σπίτι σε σπίτι για να προλάβουν τις καταστροφές.
Στην Ηλεία ο Μητσοτάκης
Στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας έφθασε πριν από λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αμέσως μετά την προσγείωσή του στο στάδιο των Μακρισίων, ο πρωθυπουργός μετέβη στο Συντονιστικό Κέντρο που έχει στηθεί για τον έλεγχο και τον στρατηγικό σχεδιασμό της επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.
Αφού ενημερώθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, κατευθύνθηκε προς το Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο στην Αρχαία Ολυμπία.
Την ίδια ώρα συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο. «να αντιμετωπίζουν άμεσα τις όποιες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειωθούν».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος και στο πύρινο μέτωπο στην περιοχή Χελιδόνι, ώστε να μην κινδυνεύσει η κοινότητα, ενώ έχει δοθεί εντολή από την Πυροσβεστική να γίνει προληπτική εκκένωση». Μάλιστα, όπως τόνισε, ο Βασίλης Γιαννόπουλος, «η φωτιά βρίσκεται σε μία χαράδρα, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να κατευθυνθεί σε μία διπλανή δασώδη περιοχή και να απειλήσει την κοινότητα Κρυονέρι».
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αχαΐα
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι πυρόπληκτες περιοχές της Αχαΐας, σύμφωνα με σχετική απόφαση που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.
Πρόκειται για τις κοινότητες Ελεκίστρας και Σουλίου, του Δήμου Πατρέων, τις κοινότητες Ζήριας, Καμαρών και Λόγγου, του Δήμου Αιγιάλειας και τις κοινότητες Δροσιάς και Σκιαδά, του Δήμου Ερυμάνθου.
Η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, που εισηγήθηκε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έπειτα από σχετικό αίτημα των δήμων, αποσκοπεί, σύμφωνα με την Περιφέρεια, «στην αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 28 και 31 Ιουλίου».
Σύμφωνα πάντα με την Περιφέρεια, «η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει ισχύ έξι μηνών από την ημερομηνία εκδήλωσης των πυρκαγιών».
Σε επιφυλακή στη Ρόδο
Συνεχείς περιπολίες σε όλες τις δασικές περιοχές της Ρόδου πραγματοποιούν και σήμερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού σε συνεργασία με εθελοντές για να αντιμετωπίσουν τυχόν πυρκαγιές. Αυξημένη επιτήρηση υπάρχει και στην περιοχή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά την περασμένη Κυριακή για να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος αναμένεται στη Ρόδο τις επόμενες μέρες ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, προκειμένου σε συνεργασία με την περιφέρεια να κινηθούν οι διαδικασίες για αποζημιώσεις για τις ζημιές που έχει υποστεί ο πρωτογενής τομέας από την πρόσφατη φωτιά.
Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, βρίσκεται ήδη στο νησί και αποτυπώνει τις ζημιές σε αμπέλια, ελαιόδενδρα, παραγωγικά ζώα, κυψέλες κ.τ.λ. «Στη συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, όλες οι διαδικασίες ενεργοποιούνται με τρόπο που να δώσουμε το ταχύτερο δυνατόν όλες τις λύσεις που χρειάζονται», αναφέρει ο Γιώργος Χατζημάρκος.