Σκληρή και άνιση μάχη με τις φλόγες έδωσαν όλο το βράδυ οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αρχαία Ολυμπία ενώ στην κατακαμένη Βόρεια Εύβοια η νύχτα ήταν θρίλερ για δεύτερο 24ωρο.
Στην Αρχαία Ολυμπία τα ξημερώματα η αλλαγή στη φορά του ανέμου έδιωξε τις φλόγες μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, ωστόσο υπάρχει νέα αναζωπύρωση.
Στην κατάσβεση συμμετέχουν μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, τα οποία άνοιγαν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες, ενώ πολύτιμη είναι και η συνδρομή των εθελοντών.
Με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα. Οι επίγειες δυνάμεις αποτελούνται από 174 πυροσβέστες με 52 οχήματα και εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και η ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ακόμη, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».
Όσοι βρίσκονται στις κοινότητες Λαντζοί και Λιναριά έχουν ενημερωθεί να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν από την περιοχή. Σε ξενοδοχεία της περιοχής πέρασαν το βράδυ οι κάτοικοι οκτώ οικισμών και της Αρχαίας Ολυμπίας που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.
Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος είπε χθες στην ΕΡΤ ότι η φωτιά ακολουθεί την πορεία που είχε το 2007 και τόνισε ότι έχουν καεί δεκάδες σπίτια. Μεταξύ άλλων, 10 με 12 σπίτια έχουν καεί στον Πλάτανο, όπως και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία του 1922, και ακόμη τέσσερα είναι καμένα στην Καστανιά. Πληροφορίες θέλουν καμένα σπίτια και στο Πελόπιο.
Καταγγελίες από τις πληγείσες περιοχές αναφέρουν ότι, μιας και όλο το βάρος ήταν στην Αρχαία Ολυμπία, στα χωριά πολλοί έσωσαν τις περιουσίες τους μόνοι τους, επειδή είναι αγρότες και χρησιμοποίησαν νερό από τις δεξαμενές και τρακτέρ.
Χθες, κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι στην Ηλεία εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα επτά πυρκαγιές, εκ των οποίων οι τέσσερις στην Αρχαία Ολυμπία, στις 8:03, στις 8:24, στις 11:39, στις 12:55, στις 13:03, στις 14:42 και στις 16:29.
Νέες εκκενώσεις στην Εύβοια
Ολοκληρωτικά κατεστραμμένος θεωρείται πλέον ο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, εκεί όπου χθες υπήρξαν δραματικές εκκλήσεις για διάσωση από τη θάλασσα των εγκλωβισμένων στην παραλία των Ροβιών, αλλά και καταγγελίες για έλλειψη μέσων πυρόσβεσης. Οι φλόγες πέρασαν μέσα από το χωριό, καταστρέφοντας τουλάχιστον 150 κτίσματα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τις διαρκείς αναζωπυρώσεις σε Ροβιές, Χρόνια, Παλαιοχώρι και Καλαμούδι, ενώ υπάρχει ένα καινούργιο ενεργό μέτωπο, στην περιοχή της Δάφνης.
Στη σύσκεψη που έγινε χθες το βράδυ αποφασίστηκε να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο μέτωπο προς το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ και τον Δρυμώνα. Τα ξημερώματα, λόγω της ενίσχυσης των ανέμων, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αμέλαντες και Κεραμειά που βρίσκονται βορειότερα του Δρυμώνα και της ζώνης άμυνας στο χωριό Κουρκουλοί, ενώ στις 7:30 ζητήθηκε η εκκένωση του χωριού Κεχριές.
Το ένα μέτωπο κινείται από τα χωριά Κουρκουλοί και Σκεπαστή νότια προς τις Κεχριές, ενώ παράλληλα ένα νέο μέτωπο κινείται βορειοανατολικά προς τις Κεχριές αλλά και νότια προς τη Δάφνη.
Οι Κεχριές είναι το 15ο χωριό που εκκενώνεται από την έναρξη της φωτιάς. Με εντολή της Πυροσβεστικής οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από: Ρετσινόλακκο, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλούς, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιο Δαυίδ, Κούλουρς, Μαρούλι, Ροβιές, Παλαιοχώρι, Αμέλαντες, Κεραμειά. Στα περισσότερα χωριά οι φλόγες έχουν περάσει από μέσα.
Ο πυκνός καπνός από το πευκοδάσος που καίγεται έχει καλύψει όλο το νησί και, όπως ήταν και ο φόβος από χθες το βράδυ, δυσκολεύει το έργο των πιλότων των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων. Από τα μεσάνυχτα οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν με πυροσβέστες από το μέτωπο της Βαρυμπόμπης.
Για την κατάσβεση επιχειρούν 165 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 57 οχήματα, τρία αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν 82 πυροσβέστες από τη Γαλλία, το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου από την τοπική αυτοδιοίκηση.