Το τελευταίο «αντίο» είπαν στις 3 Αυγούστου 2010 συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι, συνεργάτες, αλλά και αθλήτριες στην Ελένη Πολυχρονίδου, τη γυναίκα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση της ελληνικής ρυθμιστικής γυμναστικής για μία 20ετία πριν από το θάνατό της.
«Φτωχότερη» δήλωσε αμέσως μετά το θάνατό της σε ηλικία 50 ετών η οικογένεια της ελληνικής γυμναστικής, αφού ήταν αυτή που πρωταγωνίστησε στο πλευρό της Μαρίνας Φατέεβα ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να γραφούν τόσες σελίδες δόξας από τις αθλήτριες της εθνικής μας ομάδας, με μεγαλύτερη διάκριση αυτή του χάλκινου μεταλλίου στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ (2000), αλλά και του αργυρού και χρυσού στο Παγκόσμιο του 1999 και τριών χρυσών στο Ευρωπαϊκό του ίδιου έτους.
Η ποντιακής καταγωγής Ελένη-Ευσαΐα Πολυχρονίδου γεννήθηκε στο Πρόχωμα Θεσσαλονίκης.
Το 1978 αποφοίτησε από το 4ο Λύκειο Θηλέων Θεσσαλονίκης και το ίδιο έτος εισήχθη στην Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής Αθηνών, όπου το έτος 1980-81 για τις επιδόσεις της ήταν υπότροφος του ΙΚΥ.
Προτού ξεκινήσει την ιδιαίτερα πετυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία της, αλλά και στη διάρκεια αυτής, δεν έπαψε να συμμετέχει σε επιμορφωτικά σεμινάρια και συνέδρια που θα της επέτρεπαν να κάνει καλύτερα το έργο της, ως προπονήτρια εθνικής ομάδας και ως καθηγήτρια σε σχολεία και πανεπιστήμια.
Πέρα από τις εντατικές προπονήσεις των αθλητριών της στις οποίες συμμετείχε δίνοντας την ψυχή της –και το εισέπρατταν και ξεχώρισαν οι μαθητευόμενές της~, η Ελένη Πολυχρονίδου είχε αναλάβει την οργάνωση κάποιων από τους σημαντικότερους αγώνες Ρυθμικής Αγωνιστικής Γυμναστικής (ΡΑΓ), όπως του Ευρωπαϊκού και του Παγκόσμιου στην Πάτρα το 1997 και το 2007 αντίστοιχα, αλλά και των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα (2004), ως Διευθύντρια Τομέα Γυμναστικής.
Για τη διευκόλυνση των αθλητριών και προπονητών ΡΑΓ, συνέγραψε επίσης σημειώσεις και βιβλία, μοιράζοντας τη γνώση και την εμπειρία της, ενώ συμμετείχε και σε επιτροπές και συμβούλια αγώνων ΡΑΓ. Το 2009 μάλιστα υπήρξε Μέλος Τεχνικής Επιτροπής Ρ.Γ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γυμναστικής (UEG).
Για το σπουδαίο έργο της και την πολυετή προσφορά της στο άθλημα και τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα η μεγάλη προπονήτρια βραβεύτηκε μεταξύ άλλων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Αρχιεπίσκοπο, την ΟΕ Ολυμπιακών Αγώνων κ.ά.
Ο πρόωρος χαμός της –αφού «είχε ακόμα περισσότερα να προσφέρει», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας (ΕΓΟ) Θανάσης Βασιλειάδης– προκάλεσε θλίψη στη γυμναστική κοινότητα διεθνώς. Η θλιβερή είδηση της απώλειας της Ελένης Πολυχρονίδου αποτέλεσε πρώτο θέμα στον επίσημο ιστότοπο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG).
Έτσι, στο 30ό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΡΓ στη Μόσχα τον επόμενο μήνα (19-29 Σεπτεμβρίου 2010) στο ξεκίνημα της διοργάνωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην της, όπως και στη συνέχεια, τον Ιανουάριο του 2011, κατά τη διεθνή συνάντηση προπονητών στην Ιταλία, η έναρξη των σεμιναρίων έγινε με βίντεο-αφιέρωμα προς τιμήν των «δύο γιγάντων της Ρυθμικής Γυμναστικής που απεβίωσαν το περασμένο έτος, Νίνα Βιτριτσένκο (Ουκρανία) και Ελένη Πολυχρονίδου (Ελλάδα)», όπως έγραψε η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG).
Στη μνήμη της ήταν αφιερωμένο και το Παγκόσμιο Κύπελλο «Καλαμάτα 2011», που πραγματοποιήθηκε 15-17 Απριλίου 2011, και το γεγονός ότι το Κalamata Cup έχει φτάσει να είναι ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς της ΡΓ στον κόσμο αποτελεί «μέρος της πλούσιας κληρονομιάς που άφησε η Ελένη στο άθλημά μας», όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΓΟ Θανάσης Βασιλειάδης.
Η δημοτική Αρχή του Δήμου Χαλκηδόνος τον Μάιο του 2017 έλαβε απόφαση να ονομαστεί το κλειστό γυμναστήριο στο Γυμνάσιο-Λύκειο του Προχώματος, της γενέτειράς της, «Κλειστό Γυμναστήριο Ελένη Πολυχρονίδου». Η απόφαση υλοποιήθηκε τον επόμενο χρόνο, με μια ιδιαίτερα συγκινητική τελετή εγκαινίων, και η διεθνούς φήμης προπονήτρια και καθηγήτρια Ρυθμικής Γυμναστικής έτυχε αρμόζουσας τιμής και σεβασμού και από τη γενέτειρά της.
Το παράδειγμα της Ελένης Πολυχρονίδου αποδεικνύει ακράδαντα για άλλη μια φορά, ότι ο καθένας μας ατομικά μπορεί να κάνει τη διαφορά στην κοινωνία, ότι υπάρχουν χαρισματικοί άνθρωποι που με τη θετική τους αύρα αλλάζουν καταστάσεις και μαζί τις ζωές των άλλων ανθρώπων.
Το επιβεβαιώνουν και τα δεκάδες μηνύματα που εμφανίστηκαν και συνεχίζουν να εμφανίζονται σε διάφορα μπλογκ, από συναδέλφους και μαθήτριες της Ελένης, γεμάτα αγάπη, ευγνωμοσύνη και θλίψη για το χαμό της. Αιωνία της η μνήμη…
Χριστίνα Χαφουσίδου