Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού έγιναν χθες, Κυριακή 1 Αυγούστου στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας.
Το μνημείο, στο οποίο απεικονίζεται η φιγούρα της Πόντιας μάνας, φιλοτέχνησε ο Γιώργος Κικώτης.
Η εκδήλωση έγινε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου και την πλαισίωσαν μουσικά οι λυράρηδες των Ποντιακών Σωματείων της περιφερειακής ενότητας Καβάλας και τα μέλη της χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλεώνα.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης, ο οποίος είπε ότι το μνημείο της Πόντιας μάνας είναι αφιερωμένο σε όλες τις μητέρες του κόσμου.
«Μάνα εν θεός, η μάνα παναΐα/ Άμον τη μάνας την εγάπ, κι ευρίετ’ άλλον μία. Έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχει άλλος στίχος που να περιγράφει καλύτερα όσα αισθάνονται οι Πόντιοι για τις μάνες τους…
Μέσα από τη μουσική τους παράδοση, τα έθιμα τους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αναφέρονται στην αξία της, μας την παρουσίασαν, δικαιολογημένα σε κάθε περίπτωση, ως ιερό πρόσωπο. Για τον ποντιακό ελληνισμό είναι το πανανθρώπινο σύμβολο της γέννησης, της δύναμης και της αγάπης», είπε στο λόγο του.
Ενώ συμπλήρωσε ότι: «Το μνημείο για τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού που κοσμεί τον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου και τον τόπο που φιλοξενεί τα παιδιά των προσφύγων της Νικόπολης, τη γνωστή σε όλους μας Γαράσαρη, συνιστά, πέρα όλων των άλλων, τον ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της κάθε Πόντιας μάνας, που είτε θυσιάστηκε για να σώσει τα παιδιά της σε χαλεπούς καιρούς είτε θυσίασε τα θέλω και τις επιθυμίες της για να χαρίσει χαμόγελο και ζωή σε όσους την είχαν ανάγκη».