Τα 1.500 άτομα της πόλης Μοντεντόρο στη Σικελία περίμεναν χρόνια αυτή τη στιγμή, για την ακρίβεια περίπου μισό αιώνα. Τη στιγμή της κηδείας της Λουκίας Μαντιόνε.
Γιατί όμως ένα ολόκληρο χωριό περίμενε μία κηδεία και γιατί αυτή η κηδεία άργησε μισό αιώνα;
Η Λουκία Μαντιόνε πέθανε όταν ήταν μόλις 13 ετών. Κακοποιήθηκε σεξουαλικά και δολοφονήθηκε το 1955. Η Καθολική Εκκλησία, όμως, βασισμένη σε έναν απαρχαιωμένο κανόνα δεν επέτρεπε την ταφή της.
«Αυτή είναι η μέρα που η Λουκία και η οικογένεια της λυτρώθηκαν», είπε η 73χρονη Ρόζα Άλμπα, που ήξερε τη Λουκία όταν είναι παιδί και χρόνια προσπαθούσε για αυτή την κηδεία.
Η ιστορία της Λουκίας
Στις 6 Ιανουαρίου η Λουκία βγήκε για να αγοράσει σπίρτα, αλλά δεν γύρισε ποτέ. Η μητέρα της ανησύχησε και βγήκε να τη ψάξει. Όλοι στο χωριό έμαθαν σύντομα ότι εξαφανίστηκε.
Το πτώμα της βρέθηκε στις 9 Ιανουαρίου σε μία φάρμα 1 χιλιόμετρο μακριά από το Μοντεντόρο. Η αυτοψία έδειξε ότι την έπνιξε το άτομο που την κακοποίησε, ενώ αυτή προσπαθούσε να ξεφύγει.
Τα άσχημα μαντάτα, όμως δεν τελείωσαν εκεί για την οικογένεια Μαντιόνε, αφού σύντομα η εκκλησία τους ενημέρωσε ότι δεν μπορούσαν να την κηδέψουν, γιατί υπήρχε ένας καθολικός νόμος που απαγορεύει την κηδεία ατόμων που πέθαναν βίαια.
«Η ιδέα πίσω από αυτόν τον νόμο, που χρησιμοποιήθηκε μερικές φορές τον 19ο αιώνα κυρίως, ήταν ότι εάν πέθανες βίαια σημαίνει πως έκανες κάτι κακό», είπε ο πάτερ Φρανσέσκο Στάμπιλε, πρώην καθηγητής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο.
Όσο για το θύτη, οι περισσότεροι φοβόντουσαν να μιλήσουν, Η αστυνομία κατέληξε ότι μάλλον επρόκειτο για κάποιον Ιταλό αριστοκράτη, που, στα μεταπολεμικά χρόνια, μπορούσε να βασιστεί στη μαφία για προστασία.
Η Λουκία θάφτηκε ταπεινά, αλλά δεν κηδεύτηκε. Η ιστορία της, όμως, δεν ξεχάστηκε, αλλά περνούσε από γενιά σε γενιά. Μάλιστα δύο αδέλφια ξεκίνησαν και ένα ιστολόγιο για αυτήν και επικοινώνησαν με υπεύθυνους της εκκλησίας, λίγα χρόνια πριν, για να της δοθεί, ακόμα και τώρα, η κηδεία, που τότε της είχαν στερήσει.
Καινούργιες εξελίξεις
Όταν η αστυνομία ξανάνοιξε την υπόθεση και ξέθαψαν τη Λουκία για να πάρουν δείγμα DNA, άτομα από το χωριό βρήκαν την ευκαιρία για να πιέσουν την εκκλησία για την ταφή.
Έτσι, αυτή τη Τετάρτη μετά από τόσα χρόνια που παρέμενε ακήδευτη, κατάφερε να έχει τη λύτρωση που άξιζε.
Το φέρετρο, πρώτη ακούμπησε η 64χρονη ανιψιά της, η οποία αν και δεν τη γνώρισε ποτέ, φέρει το όνομάτης.